Miso ramen s lososem a soba nudlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Miso ramen s lososem a soba nudlemi Foto:
Miso ramen s lososem a soba nudlemi
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

My máme vývar, Italové zeleninovou minestrone a Japonci ramen. V japonštině však slovo ramen označuje speciální nudle, které se nejčastěji jedí ve stejnojmenné polévce doplněné zeleninou a masem nebo tofu. Ramen s fermentovanou miso pastou je jeden z posledních hitů moderní kuchyně tohoto císařství.

Další asijské recepty z Nejbarevnější kuchařky najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
rybí, zeleninový nebo kuřecí vývar 1,5 litru
světlá miso pasta 4 lžíce (a více podle chuti)
pohankové soba nudle 300 g
japonská sójová omáčka 4 lžíce (a více podle chuti)
mirin (japonské rýžové víno) 2 lžíce
sezamový olej 2 lžíce
najemno posekaný zázvor 1 lžíce
pak choi (nebo 4 hrsti špenátu) 4 ks
mladé hráškové lusky 100 g
filet z čerstvého lososa 400 g
černý sezam 1 lžíce
Postup
1

Vývar zahřejte v hrnci, rozmíchejte v něm miso pastu a zhruba 5 minut provařte. Soba nudle vsypte do vroucí vody a vařte je 4–6 minut doměkka.

2

Do vývaru přilijte sójovou omáčkou a mirin. V malé pánvičce rozehřejte sezamový olej, vsypte zázvor, krátce ho orestujte a přidejte do vývaru. Vývar případně dochuťte sójovou omáčkou.

3

V prázdné pánvi zprudka opečte listy pak choi nebo špenátu a hráškové lusky, aby zůstaly křupavé. Mezitím zbavte lososa kůže a nakrájejte ho na menší podlouhlé kousky.

4

Uvařené soba nudle slijte, rozdělte do misek, rozložte na ně lososa a opečenou zeleninu a zalijte horkým vývarem. Vývar musí být horký, aby se v něm lehce povařil losos a zelenina změkla. Posypte sezamem a podávejte.

PRIMA TIP: Miso pasta se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, které kvasí ve velkých dřevěných sudech. Čím delší dobu v nich stráví, tím má pasta intenzivnější chuť a tmavší barvu. Pravidelná konzumace miso polévky je prý důvodem dlouhověkosti Japonců, pravdou je, že obsahuje mnoho vitaminů, minerálů, stopových prvků a dobře stravitelné bílkoviny.

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Článek

Japonská polévka s udon nudlemi Foto:

10 výtečných receptů, v kterých kraluje zdravá miso pasta

Miso je bez přehánění malý zázrak. Pasta z fermentovaných sójových bobů pochází z Japonska, kde je základem především pro oblíbenou polévku. Tu Japonci s oblibou snídají...
Videa

reklama

reklama