Linecký koláč s meruňkami a drobenkou

Doba přípravy:
Linecký koláč s meruňkami a drobenkou Foto:
Linecký koláč s meruňkami a drobenkou
Foto: Pradobroty.cz

Znáte někoho, komu by nechutnal koláč s drobenkou? My teda ne! A proto pro vás máme další recept do foroty – tentokrát z lineckého těsta, které zdobí meruňky!

Článek

Křupavý nekynutý koláč s borůvkami  Foto:

25+ neodolatelných receptů na koláče a dezerty s křupavou drobenkou

K létu patří voňavé ovocné koláče a určitě se shodneme, že ty nejlepší z nejlepších korunuje křupavá drobenka vonící máslem. Drobenka ale korunuje i klasické koláčky nebo...
Suroviny
Těsto:
máslo 100 g
vanilkový cukr 1 ks
vejce 1 ks
prášek do pečiva 1/4 lžičky
sůl
Náplň:
tučný tvaroh ve vaničce 500 g (nebo 250 g tvaroh + 250 g mascarpone)
vanilkový cukr 1 ks
vejce 2 ks
meruňky
Drobenka:
máslo 50 g
vanilkový lusk (volitelné)
Postup
1

Těsto: Máslo nechte povolit a společně s oběma cukry utřete do světlé pěny.

2

Přidejte vejce a promíchejte. V jiné míse smíchejte sůl, mouku a prášek do pečiva, přidejte k máselné směsi a vypracujte linecké těsto.

3

Těsto rukama natlačte na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložte do lednice odpočinout, než připravíte zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici).

4

Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

5

Náplň: Ovoce omyjte, odstopkujte, vypeckujte a nakrájejte: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu.

6

Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložte do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošlehejte a tím spojte.

7

Koláčovou formu s těstem vyndejte z lednice, nalijte na těsto tvarohovou směs a poklaďte ovocem řeznou stranou nahoru.

8

Drobenka: Studené máslo nakrájejte na kostičky, zasypte moukou, cukrem a semínky z vanilkového lusku. Rukama vypracujte sypkou drobenku a tou bohatě posypte meruňky na vrchu koláče.

9

Koláč vložte do trouby a pečte 50–60 minut dozlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.

10

Nechte vychladnout a podávejte.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.

Linecký koláč s meruňkami a drobenkou Foto: Linecký koláč s meruňkami a drobenkou, Foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

Videa

reklama

reklama