Kuřecí gyros

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí gyros Foto:
Kuřecí gyros
Foto: Kublanka.cz

Pořádný domácí gyros je skvělým jídlem pro letní dny – každý si svou porci může u stolu připravit sám, stačí všechny ingredience vyskládat na stůl a pustit se do hodování! :)

Článek

Pečínka na česneku s houbami Foto:

Výborné recepty, kde má hlavní slovo vepřová krkovice – připravte grily!

Plátky vepřové krkovice neodmyslitelně patří k letnímu i prvnímu jarnímu grilování. Z tohoto kousku masa si ale můžete připravit řadu dalších dobrot jako například burger,...
Suroviny
Kuře:
malé kuřecí prsní řízky 4 ks
čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
olivový olej 3 lžíce
sušené oregano 2 lžičky
česnek, utřený 2 stroužky
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Pita:
sušené droždí 4 g
cukr krupice 1 lžička
vlažné plnotučné mléko 75 ml
vlažná voda 75 ml
sůl 3/4 lžičky
Tzatziky:
salátová okurka 1 ks
česnek, najemno nastrouhaný 1 stroužek
čerstvě mletý černý pepř
sůl
malý svazek máty
Brambory:
středně velké brambory 3–4 ks
sůl
Nakládaná cibule:
středně velká červená cibule 1 ks
sůl
Postup
1

Pita: V míse rozmíchejte sušené droždí s cukrem, vlažným mlékem a vlažnou vodou. Nechte 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidejte 1 lžíci olivového oleje, sůl a prosátou hladkou mouku. Vypracujte hladké a vláčné těsto, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (60–90 minut).

2

Silnostěnnou pánev rozpalte nasucho. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu, krátce ho prohněťte a rozdělte ho na 4 stejně velké kusy. Každý kousek rozválejte na kruh o průměru cca 18 cm a zprudka ho z obou stran rozpečte na rozpálené pánvi. Opečené pity ihned zabalte do utěrky a udržujte v teple do podávání.

3

Kuře: Kuřecí prsa v celku v uzavíratelné plastové nádobě promíchejte s citronovou šťávou, oreganem, 3 lžícemi olivového oleje, česnekem, solí a pepřem. Nádobu uzavřete a nechte 30–60 minut marinovat.

4

Naložená kuřecí prsa opečte na rozpálené pánvi s nepřilnavým povrchem dozlatova, přibližně 3–4 minuty z každé strany v závislosti na velikosti prsou. Opečená prsa nechte několik minut odpočinout a poté je nakrájejte na tenké plátky.

5

Brambory: Troubu předehřejte na 200 °C. Pečicí plech dejte na 10 minut předehřát do trouby. Brambory důkladně umyjte kartáčkem a nakrájejte je na silnější hranolky. Hranolky dejte do středně velkého hrnce a zalijte je studenou vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a nechte je 2 minuty povařit.

6

Povařené hranolky sceďte, osušte, důkladně je pokapejte slunečnicovým olejem, osolte a rozložte je na rozpálený plech. Pečte v předehřáté troubě dokřupava (30–40 minut). V průběhu pečení několikrát promíchejte.

7

Nakládaná cibule: Cibuli nakrájejte na kroužky, které zakápněte citronovou šťávou a osolte. Nechte minimálně 10 minut marinovat.

8

Tzatziky: Salátovou okurku podélně rozřízněte a lžící odstraňte semínka. Okurku nastrouhejte nahrubo a prsty z ní vymačkejte maximum tekutiny. Vymačkanou okurku promíchejte s jogurtem, citronovou šťávou a najemno nastrouhaným česnekem. Vmíchejte najemno nasekanou mátu. Ochuťte solí a pepřem.

9

Podávání: Upečené pity naplňte tzatziki, nakrájeným kuřecím masem, nakládanou cibulí a opečenými bramborami. Pitu stočte a ihned podávejte. Můžete doplnit čerstvým koprem.

Kuřecí gyros 2 Foto: Kuřecí gyros; foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama