Krůtí prso na pomerančích s letním salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Krůtí prso na pomerančích s letním salátem Foto:
Krůtí prso na pomerančích s letním salátem
Foto: TastyTalkings

Pomeranče dodají krůtímu masu báječnou vůni. A svěží letní salát je v tomto parnu rozhodně ideální! :)

Suroviny
krůtí prso bez kůže 1 ks (cca 1 kg)
sůl 2–3 lžičky
česnek 3 stroužky
pomerančová kůra z 1 a 1/2 pomeranče
čerstvý tymián 25 g (1 balení)
olivový olej 3 lžíce
cibule 1 ks
Na potření:
šťáva z 1/2 pomeranče
kolečko pomeranče
med 1 lžíce
Salát:
bulgur 1 hrnek
baby špenát 1 hrst
šalotka 1 ks
sůl, pepř
šťáva z 1/2 pomeranče
Postup
1

Předehřejte troubu (horkovzdušnou) na 165–170 °C. Krůtí prso můžete rozdělit na dvě části (moje se totiž už od začátku trochu rozpadalo, ale uvidíte). Papírovou utěrkou ho vysušte a zasypejte lžičkou soli.

2

Stroužky česneku rozdělte na čtvrtiny, přendejte do hmoždíře, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, několik otrhaných větviček tymiánu, čerstvě namletý pepř a lžičku soli. Vše společně pomačkejte a promíchejte.

3

Krůtí prso pokapejte 1,5 lžící olivového oleje a rozetřete do masa. Maso přendejte do pekáčku a směs z pomerančové kůry rozetřete po povrchu masa. Nechte odležet asi 20 minut.

4

Do pekáčku přidejte cibuli nakrájenou na plátky, zbylý tymián a kolečko pomeranče rozdělené na čtvrtiny. Vše podlijte trochou vody a maso ještě zakápněte zbylým olivovým olejem.

5

Zakryjte alobalem a pečte cca hodinu až hodinu a čtvrt.

6

V misce smíchejte šťávu z poloviny pomeranče a med – šťáva by měla být opravdu tekutá. Po hodině pečení maso odkryjte a potřete šťávou z medu. Teplotu zvyšte na 190 °C a svrchu zapékejte ještě asi 15 minut.

7

Hotové nechte chvíli odležet, poté nakrájejte na plátky a podávejte se salátem: zalijte ještě šťávou z masa.

8

Ten připravíte snadno: bulgur povařte ve vodě (3 hrnky vody na 1 hrnek bulguru) asi 12 minut. Až bude hotový, můžete ho nechat teplý, ale chutný je i zchlazený vodou.

9

Bulgur smíchejte s opraným špenátem, granátovými semínky, šalotkou nakrájenou na plátky a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a šťávou z pomeranče.

Tasty TalkingsVítejte u Tasty Talkings!

Jmenuji se Tereza Pánková a k psaní o jídle jsem začala tíhnout v prvním roce studia na vysoké škole. Tehdy jsem si uvědomila, že psané slovo a focení jsou pro mě to pravé! Nejlepší variantou k realizaci tohoto koníčku se nakonec stalo založení blogu! Ten můj se jmenuje TastyTalkings.com a najdete na něm recepty, články zaměřené na svět gurmánů a fotoreporty z cest. Psaní je zkrátka něco, čím bych se chtěla v budoucnu živit!

Videa

reklama

reklama