Křehký jablkový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Křehký jablkový koláč  Foto:
Křehký jablkový koláč
Foto: Marek Kučera

Je až francouzsky jemný a pikantní s tím máslovým těstem a šťavnatou náplní.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
máslo 325 g
jedlá soda 3 zarovnané lžičky
vejce 4 ks
šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
jablka 1,5 kg
rozinky 250 g
pomerančová zavařenína asi 100 g
vanilkový cukr 1 sáček
Postup
1

V míse zpracujte polovinu másla (zbylé dejte do ledničky), 175 g cukru, 400 g mouky, prášek do pečiva, vejce, citronovou šťávu a kůru do hladkého těsta. Plech vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 200 °C.

2

Těsto rozetřete na plech. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jaderník a jablka nakrájejte na tenké plátky. Pokryjte jimi těsto, posypte rozinkami. Zavařeninu trochu ohřejte a potřete jí jablka.

3

Zbylé studené máslo nakrájejte na kousky. Spolu se zbylou moukou, cukrem a vanilkovým cukrem zpracujte na drobenku a posypte jí koláč. Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut, až se těsto propeče a drobenka zezlátne.

Křehký jablkový koláč  Foto: Křehký jablkový koláč; foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama