Králík s ratatouille

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Králík s ratatouille Foto:
Králík s ratatouille
Foto: Už dost šéfe!

Králík je v českých kuchyních tradiční maso. Oblíbenou klasiku na smetaně nebo na česneku zkuste zaměnit za lehčí variantu ve středomořském stylu doplněnou voňavou zeleninovou směsí.

Suroviny
rozporcovaný králík 1 ks
cibule, nakrájená na čtvrtky 1 ks
suché bílé víno 350 ml
máslo 50 g
hladká mouka 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
rýže 250 g
čerstvá petržel, nasekaná
Ratatouille:
rajčata, oloupaná a nasekaná 500 g
červená paprika, nakrájená na kostičky 2 ks
rajčatové pyré 1 lžíce
cibule, nakrájená najemno 1 ks
česnek 2 stroužky
máslo 40 g
čerstvé bylinky – petržel, tymián 1 svazek
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Připravte si zeleninové ratatouille. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte k němu nakrájený česnek, cibuli, rajčata, papriky, rajčatové pyré a celý svazek bylinek. Osolte a opepřete. Přiveďte k varu, ztlumte žár a v nezakrytém hrnci vařte, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Vyndejte bylinky.

2

Ve velkém kastrolu zahřejte olej, přidejte porce králíka a orestujte je dohněda ze všech stran, potom je vyndejte z kastrolu a dejte je stranou do mísy.

3

Z kastrolu odstraňte všechen tuk, na kterém jste restovali králičí maso. Do kastrolu dejte máslo spolu s cibulí a orestujte ji dohněda. Přidejte porce králíka, hladkou mouku, víno a připravenou zeleninovou směs ratatouille. Ochuťte solí, pepřem a zakryjte pokličkou. Přiveďte k varu, ztlumte žár a nechte zvolna vařit přibližně 45 minut.

4

Uvařte rýži dle návodu na obalu. Jednotlivé porce králíka přendejte na servírovací talíře spolu s ratatouille a rýží, zasypte nasekanou petrželkou a ihned servírujte.

Králík s ratatouille Foto: Už dost šéfe!

Králík s ratatouille. Foto: Už dost, šéfe!

Už dost, šéfe!

Už dost, šéfe!

"Vždycky jsem si myslel, že největším uměním je schopnost odejít včas. Pořad Ano, šéfe! asi určitě končí. Rád bych se s vámi podělil o svoje názory na podnikání v gastronomii a vzpomínky na nejlepší i nejhorší situace z natáčení.

V knize najdete nejen fotogarafie a hlášky, ale hlavně mé nejoblíbenější recepty, které vám připomenou, že tohle řemeslo se dá dělat i dobře."

Zdeněk Pohlreich

Videa

reklama

reklama

\n