Králičí rillettes a marinované švestky

Doba přípravy:
Králičí rillettes a marinované švestky Foto:
Králičí rillettes a marinované švestky
Foto: Naše francouzská kuchyně

Pokud si jednou doma připravíte domácí rillettes, budete je dělat už pořád. Vydrží dlouho, budete mít stále při ruce něco dobrého k vínu a návštěva vás také nezaskočí. Rillettes se tradičně připravují z kachny nebo vepřového, tak to zkuste také.

Suroviny
králík 1 ks
suché bílé víno 1,5 litru
bouquet garni
celý černý pepř 6 kuliček
kachní nebo husí sádlo 1 šálek
sůl
Na švestky:
sladší červené víno 250 ml
celé nové koření 4 kuličky
kousek celé skořice
hvězdička badyánu 1 ks
sušené švestky bez pecek 2 šálky
trochu tmavého cukru
Postup
1

V kastrolku svařte červené víno a koření skoro na sirup. Odstraňte koření. Chuť případně dolaďte cukrem. Přidejte švestky a vařte 5 minut. Nechte vychladnout a rozležet. Ideálně přes noc.

2

Králíka rozdělte na 5 dílů (přední nohy, zadní nohy, hřbet). Hlavu nevyhazujte.

3

Ve větším kastrolu vařte 10 minut víno, aby se odpařil alkohol. Přidejte bouquet garni a celý pepř. Přidejte porce králíka a hlavu, osolte (jen velmi jemně, téměř celá tekutina se odpaří a chuť se hodně zkoncentruje!). Pomaličku je vařte, dokud není maso úplně měkké. Oberte maso z kostí a vraťte je do omáčky. Bouquet garni vyhoďte. Opět pomalu vařte, dokud se téměř všechna tekutina nevsákne do masa. Pokud je potřeba, dosolte. Vmíchejte 2 lžíce sádla.

4

Hotové rillettes rozdělte do misek nebo přesuňte do teriny. Nechte vychladnout. Zalijte rozpuštěným sádlem. Nechte chuť rozležet přes noc. Zalité sádlem se rillettes velmi dobře uchovávají.

5

Podávejte s čerstvou bagetou a marinovanými švestkami. Můžete je také vyzkoušet s cornichony (maličkými nakládanými okurkami) nebo nakládanými perlovými cibulkami.

Prima tip: Pokud vám rillettes zachutnají, vyzkoušejte ještě rillons, škvarky po francouzsku. Bůček nakrájejte na kostky, důkladně posolte a popepřete. Nechte přes noc odpočinout v lednici. Potom už je to podobné jako u nás, jen Francouzi místo vody a mléka zalévají škvarky samozřejmě vínem (bílým). A je to vážně dobré.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Videa

reklama

reklama