Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutony

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutóny Foto:
Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutóny
Foto: isifa.com

Sladké brambory nebo-li batáty už na českém trhu lehce seženete. Mají podobnou chuť jako dýně a dá se s nimi vážně kouzlit. Kromě polévky z nich můžete udělat i bramborovou kaši nebo nasládlé hranolky...

Suroviny
olivový olej 3 lžíce
pórek, očištěný a nasekaný 2 ks
cibule, oloupaná a nasekaná 1 ks
batáty (sladké brambory), nakrájené na kousky 500 g
drcený římský kmín 1 lžička
drcená kurkuma 1 lžička
horký zeleninový vývar (+ vývar k podávání 600 ml) 900 ml
konzerva hrášku, odkapaného a propláchnutého 410 g
sůl
drcený černý pepř
mix semínek, sušených nebo opražených 2 lžíce
trochu oleje, ochuceného chilli papričkou nebo paprikou
krutony:
olivový olej 4 lžíce
česnek, oloupaný 2 velké stroužky
bílý chleba, bez kůrky 4 silné plátky
Postup
1

V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a na něm jemně opékejte asi 5 minut pórek a cibuli. Přidejte zbytek oleje, kostky sladké brambory a opékejte je za stálého míchání asi 3 minuty.

2

Nasypte koření, přilijte vývar a přiveďte do varu, potom ztlumte oheň a nechte asi 15–20 minut pobublávat, dokud nebudou brambory měkké. Přidejte hrášek a vařte dalších 5 minut.

3

Polévku mixujte, dokud nebude úplně hladká. Vraťte ji zpátky do hrnce a přidejte zbývající vývar, aby konzistence byla podle vašeho gusta, a důkladně provařte. Zkuste, jestli je třeba dochutit. Naběračkou rozdělte polévku do misek, posypte trochou semínek a krutonů a postříkejte chilli nebo paprikovým olejem, podle chuti.

4

Krutony: Roztopte troubu na 200 °C, u plynové trouby na stupeň 6. Na malý pekáč dejte olej a celé, trochu rozmáčknuté stroužky česneku. Vložte asi na 10 minut do trouby, dokud se vše nerozehřeje. Chleba nalamte na malé kousky, vmíchejte je do rozpáleného oleje a obalte je v něm. Pečte je 10–15 minut, dokud nejsou zlatavé, asi v polovině pečení je obraťte.

Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutóny Foto: isifa.com

Kořeněná polévka z batátů s česnekovými krutony. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama