Kapustová polévka s pečenými rajčaty

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Kapustová polévka s pečenými rajčaty Foto:
Kapustová polévka s pečenými rajčaty
Foto: Good Mood Spoon

Kapusta a dobrá rajčata jsou v této veganské polévce zásadní ingredience. Naopak luštěninu můžete libovolně nahradit – skvělá je i cizrna, jakékoli jiné menší fazole a v expresní variantě také červená nebo žlutá půlená čočka.

Suroviny
kapusta 1 menší hlávka
rajský bio protlak 4 lžíce
dobrá rajčata (nebo kvalitní v plechovce či dobrá passata) 400 g
fazole černé oko 130 g v suchém stavu
velká cibule 1 ks
mrkev 2 ks
řepkový olej 4 lžíce
olivový olej 4 lžíce
dobrý zeleninový vývar 1,5 litru
červená kari pasta podle chuti
třtinový cukr 1 lžička
sůl
čerstvě namletý pepř
tamari omáčka 1 lžíce
umeocet 1 lžíce
Postup
1

Fazole černé oko den předem namočte, druhý den dejte v nové vodě vařit do poloměkka (cca 15–20 min).

2

Troubu předehřejte na 200 °C, rajčata omyjte a nakrájejte na osminky. Rozprostřete na plech s pečicím papírem řeznými stranami nahoru, zakápněte olivovým olejem, osolte a zasypte třtinovým cukrem. Pečte přibližně půl hodiny, dokud nepřipravíte vše ostatní.

3

Hlávku kapusty rozeberte na listy, omyjte je, nechte okapat a vykrojte tuhé řapíky. Zbytky čepelí nakrájejte na menší kousky (doporučuji klidně větší, určitě ne tenké nudličky).

4

Ve velkém hrnci rozehřejte řepkový olej, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí, cca 8 minut. Poté přidejte mrkev i petržel nakrájenou na drobné kostičky, česnek na plátky a rajský protlak a dál smažte za stálého míchání. Nakonec přihoďte nakrájenou kapustu a finálně opečte. Osolte, opepřete a zalijte horkým zeleninovým vývarem.

5

Do hrnce přidejte také scezené předvařené fazole (vodu z fazolí si můžete zatím uschovat, pokud budete chtít polévku ve finále doředit). Na mírném plameni vařte vše pospolu pod poklicí 10 min.

6

Nakonec vmíchejte pečená rajčata, popř. přidejte trochu rajčatové passaty. Dochuťe umeoctem, tamari a rozhodně nevynechejte červenou kari pastu – aby polévka pořádně zahřála, musí být trochu (i trochu více) pálivá. Já dávám jednu lžičku. Pokud ji nemáte a nepoužíváte, můžete nahradit srirachou nebo opečením (spolu se zeleninou) a vyvařením jedné rozpůlené chilli papričky (před podáváním vyjměte).

Good Moon Spoon

Ta nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Videa

reklama

reklama