Kapucínský štrúdl

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 záviny
Kapucínský štrúdl  Foto:
Kapucínský štrúdl
Foto: Sladká první republika

Štrúdl je ikonou české cukrařiny. Kapucínský skrývá v kynutém těstě hruškovo-meruňkovou náplň s ořechy a brusinkami a o tom, že nejlépe chutná ještě vlahý, vás nemusíme nejspíš přesvědčovat.

Další lákavé recepty na dezerty a moučníky podle receptů z 1. republiky najdete v novém čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
Kvásek:
droždí 21 g (1/2 kostky)
cukr krupice 1 lžíce
vlažné mléko 100 ml
Těsto:
máslo 140 g
vejce 2 ks
špetka soli
mouka na pomoučení
Náplň:
hrušky 3 ks
meruňková zavařenina 150 g
sušené brusinky 70 g
mletá skořice 1 lžička
mleté ořechy či mandle 100 g
rum 5 lžic
Drobenka:
máslo 25 g
Postup
1

Nejdřív nechte vzejít kvásek. Droždí rozdrobte do vlažného oslazeného mléka, zamíchejte a nechte zhruba 10 minut stát.

2

Do mouky nastrouhejte máslo, přidejte 1 vejce a žloutek, osolte, vlijte kvásek, promíchejte a uhněťte hladké těsto. Poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 30 minut.

3

Na drobenku promněte máslo s cukrem a moukou na sypkou směs.

4

Hrušky oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kostičky.

5

Na pomoučeném vále rozválejte těsto do obdélníku vysokého zhruba 5 mm, potřete meruňkovou zavařeninou zhruba 1 cm od okraje, posypte hruškami, brusinkami, skořicí a mletými ořechy či mandlemi, zakápněte rumem, stočte závin, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte drobenkou a nechte ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.

6

Pečte zhruba 30 minut v předehřáté troubě dozlatova.

Kapucínský štrúdl  Foto: Kapucínský štrúdl; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

 

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Videa

reklama

reklama