Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice  Foto:
Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice
Foto: prima

Kapra většina z nás jí pouze jednou ročně a to smaženého na Vánoce. Což je škoda, protože kapra můžete připravit na spoustu způsobů, které jsou velmi chutné. Trochu překvapivý, ale velmý dobrý recept, ukazála Karolína ve své televizní show.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
kapr s kůží 4 porce
sůl
čerstvě namletý pepř
máslo 4 lžíce
brambory 400 g
sůl
mrkev 300 g
máslo 2 lžíce
cukr nebo med 1 lžička
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Porce kapra osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla (můžete použít i olej), pak na ni položte porce kapra kůží dolů. Restujte je několik minut – až do chvíle, kdy maso zbělá do 2/3 výšky. Mezitím zpracujte prsty v misce perník se zbylými dvěma lžícemi másla na drobenku.

2

Přendejte porce ryby z pánve do pekáčku. Položte je neopečenou stranou dolů, polijte šťávou z pánve a posypte drobenkou. Pečte 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

3

Působením soli a oleje nejmenší kostičky změknou. Při jídle dávejte pozor, kapr má záludné ypsilonové kůstky.

4

Brambory překrájejte a dejte vařit do osolené vody. Mělo by jí být jen tolik, aby byly sotva ponořené. Kdyby se vařily ve větším množství vody, jen by to zbytečně ředilo jejich chuť.

5

Očištěnou mrkev pokrájejte na větší kousky a přidejte ji k polovařeným bramborám, asi po 10 minutách od počátku varu. Dolijte vroucí vodou tak, aby byla ponořená i mrkev, a vařte dalších 10 minut doměkka.

6

Vodu slijte a do hrnce k bramborám a mrkvi přidejte máslo a cukr nebo med. Osolte a promíchejte. Pak obsah hrnce rozšťouchejte na vláčnou, ale hrubší kaši, s patrnými kousky mrkve a brambor. Nezapomeňte ji ochutnat a přirozenou nasládlost kaše vyladit solí a pepřem.

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice  Foto:

Kapr s perníkovou krustou a bramborovo-mrkvová mačkanice, foto: Prima

Videa

reklama

reklama