Kapr načerno

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kapr načerno  Foto:
Kapr načerno
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Opravdu starobylá úprava naší nejznámější ryby odráží ještě středověké chutě, kdy se často míchalo slané se sladkým. A je to hodně chuťově zajímavá záležitost, která vás možná přesvědčí, že středověk by měl trvat.

Další tradiční vánoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu prima FRESH:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
máslo 2 lžíce
mrkev, nastrouhaná 1 ks
menší celer, nastrouhaný 1 ks
petržel, nastrouhaná 1 ks
cibule nakrájená nadrobno 1 ks
cukr krupice 2 lžíce
směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
citron i s kůrou 2 kolečka
ocet 25 ml
rybí vývar nebo voda 750 ml
kapr, osolený 6 porcí
povidla 4 lžíce
sušené švestky, pokrájené 100 g
loupané mandle, nasekané 50 g
rozinky 20 g
vlašské ořechy, nasekané 50 g
Postup
1

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypte cukr a za stálého míchání ho nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citron a minutu opékejte; pak přilijte ocet a nechte ho odpařit. Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem nebo vodou a zvolna pět minut povařte.

2

Do vroucí omáčky přidejte kapra a 12 až 15 minut ho za občasného otáčení duste. Poté rybu vyjměte a do omáčky přimíchejte povidla.

3

Sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy povařte asi 5 minut ve vodě. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo noky.

Kapr načerno  Foto: Kapr načerno; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

10 nápadů, jak připravit kapra a pstruha Foto:

10 nápadů, jak připravit kapra a pstruha

Je velká škoda, jak málo ve svých kuchyních připravujeme sladkovodní ryby. Přitom tradice je v Čechách obrovská a rybníkářství zde má dlouhou historii. A protože právě...

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n