Kančí se šípkovou omáčkou

Doba přípravy:
Kančí se šípkovou omáčkou Foto:
Kančí se šípkovou omáčkou
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Kančí se šípkovou, nebo se zelím? My pro vás tentokrát máme první variantu, tak doufáme, že se doma nezačnete dohadovat jako pánové ve filmu Slavnosti sněženek. ;)

Článek

16 receptů na úpravu zvěřiny Foto:

16 receptů na úpravu zvěřiny

Využijte období, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina, a dopřejte si výjimečný chuťový zážitek!
Suroviny
kančí maso v celku 1 kg
kořenová zelenina 2 mrkve, 1/2 menšího celeru, 1 petržel
cibule 2 ks
švestková povidla 1 lžíce
šípkové pyré nebo zavařenina 3 lžíce
cukr (pokud použijete šípkovou zavařeninu, dejte cukru méně, asi 1 lžíci) 1–2 lžíce
ocet 1–2 lžíce
divoké koření 15 kuliček černého pepře, 10 kuliček nového koření
pár snítek čerstvého tymiánu
červené víno 250 ml
máslo a sádlo
máslová jíška
sůl
smetana cca 100 ml
Postup
1

Na másle se sádlem orestujte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak přidejte nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.

2

Vsypte cukr a nechte zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu. Přilijte ocet a nechte zcela odpařit. V této fázi vložte osolené maso a na základu ho ze všech stran opečte.

3

Podlijte vínem, z poloviny ho odpařte a přilijte cca 200 ml silného vývaru. Vložte všechno koření včetně tymiánu, přiklopte a duste na mírném ohni doměkka.

4

Občas maso obraťte. Když je maso měkké, vyjměte ho (přikryjte, aby neoschlo a uchovávejte v teple ) a dodělejte omáčku.

5

Zbavte se koření a základ propasírujte nebo rozmixujte dohladka. Vmíchejte povidla a šípkové pyré nebo zavařeninu, případně přilijte trochu vody nebo vývaru, smetanu a zahustěte jíškou. Ještě půl hodiny nechte provářet na mírném plameni. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto:

Videa

reklama

reklama