Jehněčí hřbet ve voňavé krustě

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Jehněčí hřbet ve voňavé krustě Foto:
Jehněčí hřbet ve voňavé krustě
Foto: S Italem v kuchyni II.

Ochutnejte šťavanatá lízátka Carré di Agnello in Crosta. O italských Velikonocích je sváteční tabule bohatší i o tradiční nadílku jehněčího. I k českým Velikonocům patří, jen na ně bývá pozapomínáno. A to je škoda.

Suroviny
jehněčí hřbet 2,5 kg
toastový chléb 4–6 plátků
směs čerstvých bylinek – šalvěj, rozmarýn, petržel, majoránka, tymián, saturejka
česnek 3 stroužky
sůl
Postup
1

Toastový chléb vysušíme v troubě nebo opečeme v toastovači a rozdrobíme jej do hmoždíře. Postupně přidáváme lístky bylinek, roztloukáme je i chléb paličkou a lehce zkrápíme olivovým olejem, aby se naše strouhanka de luxe dobře spojila.

2

Připravte si jehněčí hřbet. Kosti vyřízněte z masa do tří čtvrtin jejich délky, budou vyčnívat jako koruna do prostoru a přitom zůstanou s masem spojeny. Jednu kost po druhé obalte alobalem, díky tomu v troubě při pečení nepopraskají. Maso „nabalzamujte“ po obou stranách panenským olivovým olejem a také je nasolte.

3

Dejte ho spolu s nevyloupanými stroužky česneku asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 200 °C, aby se zatáhlo. Poté jehněčí ještě zasypte voňavou strouhankou z hmoždíře 
a pečte dalších 20–30 minut.

4

Maso s křupavou bylinkovou krustou po upečení naporcujte sekáčkem mezi kostmi na jednotlivé porce. Podávejte je s čerstvým salátem a chlebem.

5

Emanuele radí: „Alobal z kostí nesvlékejte, bude se vám náramně hodit při hodování. Zapomeňte na příbor, můžete jíst rukama a přitom se nezašpiníte.“

6

Kotletky s růžovým šťavnatým středem na stříbrných žebírkách vypadají jako bizarní rozkošná lízátka, ale to ještě nevíte, jak chutnají!

S Italem v kuchyni II.S Italem v kuchyni II.

S Italem... v kuchařce! Jedinečné setkání s oblíbeným kuchařem Emanuelem Ridi, které vám přinese jen to dobré na každý den.

Čeká vás přes 70 vybraných italských receptů, doplněných o šťavnaté fotografie jídel a četné snímky z natáčení pro pohodu u vašeho rodinného krbu i plotny.

Videa

reklama

reklama