Jamajská křídla

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jamajská křídla  Foto:
Jamajská křídla
Foto: Marek Kučera

Jamajská kuchyně je známá mimo jiné inovativním používáním koření a ovoce i ve slaných pokrmech a tento recept je toho jasným důkazem. Vůně pomeranče se s chutí a vůní kuřete snoubí naprosto dokonale.

Článek

6 báječných receptů na kuřecí křidýlka Foto:

6 báječných receptů na kuřecí křidýlka

Není nad pořádnou obíračku. Umaštěná pusa i ruce a ta skvělá chuť masa, které jste právě odkousli od kosti... :)
Suroviny
masité části křídel s kůží 6–8 ks
olivový olej 3 lžíce
cibule, nakrájené na tenké plátky 2 ks
tekutý med 75 ml
badyán 4 ks
celá skořice 2 ks
černý čaj, v němž jste nechali 5 minut máčet 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry (tu sceďte) 150 ml
drůbeží vývar 250 ml
sušené meruňky, namočené 30 minut v teplé vodě a scezené 75 g
malé limety, rozpůlené 2 ks
čerstvý koriandr, nasekaný 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kousky kuřete pečlivě osolte a opepřete. Do silnostěnného kastrolu vlijte 2 lžíce oleje a rozehřejte ho na středním stupni. Pak na něm opečte kousky kuřete ze všech stran, asi 5 až 6 minut. Vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte stranou na talíři.

2

Do kastrolu dejte cibuli a smažte ji asi 5 minut dozlatova. Přidejte med a smažte 5 minut, až bude cibule lehce zkaramelizovaná. Přidejte badyán a skořici, vlijte čaj a vývar a uveďte do varu.

3

Až se bude tekutina vařit, vložte kousky kuřete a meruňky, kastrol zakryjte pokličkou a na nízkém stupni vařte 40 minut, až bude kuře měkké.

4

Mezitím v malé pánvi rozehřejte zbylý olej a pečte na něm rozkrojenou limetu řeznou plochou dolů. Pět minut před dokončením přidejte do kastrolu opečenou limetu a vše osolte a opepřete.

5

Vyjměte skořici a badyán, kuře rozdělte na talíře a podávejte posypané nasekaným koriandrem, nejlépe s rýží a nějakým zeleným salátem.

Jamajská křídla  Foto: Jamajská křídla; foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama