Hovězí stir-fry

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí stir-fry  Foto:
Hovězí stir-fry
Foto: Thinkfood.cz

Hledáte recept na rychlou a chuťově velmi uspokojivou večeři? Máme pro vás tip :)

Testuju nový wok s poklicí značky GreenPan a právě tahle pánev mě inspirovala k tomuto receptu. Myslím, že chilli, zázvor, koriandr, hromada zeleniny a maso do této pánve skutečně patří.

Stir-fry je čínská technika přípravy pokrmů na pánvi wok. Stir-fry, čínsky chǎo a bào, lze přeložit jako míchej a smaž, ideálně právě na velké pánvi. Technika stir-fry se stala v posledních 30 letech velmi populární, protože jde o zdravý a rychlý způsob úpravy pokrmů.

První pravidlo stri-fry je to, že se kuchař musí naučit uvažovat v menším měřítku. Maso, zelenina, ryby – vše se krájí na malé kousky, nejlépe o velikosti palce. Druhé pravidlo: všechny suroviny si na pánvi musí zachovat strukturu a čerstvost. Nic nesmí být převařené. Pak už jen v té rychlosti musíte pokrm dobře okořenit, což je ta největší zábava. Rozhodně nesmí chybět chilli, zázvor a sójová omáčka…

Hovězí stir-fry  Foto: Thinkfood.cz

Hovězí stir-fry. Foto: Thinkfood.cz

 

Suroviny
sušené vaječné nudle 250 g
kvalitní hovězí steak 300 g
česnek 2 stroužky
kousek oloupaného zázvoru
fazolové klíčky 150 g
zelené fazolky 150 g
kukuřičné klasy 2 ks
šťáva z jedné limetky
červená paprika 1 ks
jarní cibulka 6 ks
koriandrové lístky 1 hrst
sójová omáčka Kikkoman
sůl
rostlinný olej
Postup
1

Klubka vaječných nudlí dejte do hrnce a zalijte vroucí vodou se špetkou soli, nechte je změknout. Pak je slijte, dejte do mísy a odložte stranou.

2

Rozpalte grilovací pánev a nasucho v ní ze všech stran ogrilujte kukuřičné klasy. Nožem seřízněte opečená zrna. Fazolové lusky překrojte na délku palce, jarní cibulky nakrájejte na kolečka, papriku na drobné proužky. Všechnu zeleninu si nechte připravenou po ruce.

3

Hovězí maso nakrájejte na proužky, stroužky česneku na plátky, zázvor a chilli nadrobno. Rozpalte wok. Vlijte do něj trochu rostlinného oleje a pak přidejte maso, česnek, chilli a zázvor. Zprudka restujte, dokud nebude maso skoro hotové. Pak přidejte fazolové klíčky, cákanec sójové omáčky, trochu sezamového oleje a šťávu z jedné limety. Stir-fry asi 30 vteřin.

4

Celý obsah pánve pak přendejte do větší misky, včetně veškeré štávy. Wok vraťte na oheň, znovu přilijte trochu oleje a přidejte zeleninu. Tu restujte tak 3 minutky a pak přidejte nudle. Pěkně nudle se zeleninou proházejte a naservírujte je na talíře. Do prázdného woku vraťte maso, štávu, stir-fry dokud se neprohřeje. K masu nakonec přidejte hrst koriandrových lístků a pak vše naaranžujte na nudle. Geniální, zdravé, rychlé.

Článek

Zdravé vaření s nádobím GreenPan™ Foto:

Vařte zdravě s GreenPan™

Jste milovníci vaření, kteří nedají dopustit na zdravá a chutná jídla?

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama