Hasselback brambory s konfitovaným česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6 KS
Hasselback brambory s konfitovaným česnekem Foto:
Hasselback brambory s konfitovaným česnekem
Foto: All

Tyto brambory jsou neskutečná lahoda a přitom na jejich přípravu skoro nic nepotřebujete. Božskou chuť jim totiž dodá česnek v kombinaci s tymiánem!

Suroviny
střední brambory 4–6 ks
hrubá sůl
čerstvě mletý černý pepř
Konfitovaný česnek:
olivový olej 1/2 hrnku
nesolené máslo 4 lžíce
česnek, oloupaný a v celku 1/2 hrnku stroužků
Postup
1

Předehřejte troubu na 220 °C a rošt dejte do středu trouby.

2

Konfitovaný česnek: V rendlíčku rozehřejte máslo s olejem. Poté snižte plamen a přidejte tymián s česnekem. Pozvolna restujte dokud česnek není lehce zlatavý (20–25 minut). Tymián vyndejte už po 15 minutách a dávejte pozor na to, ať česnek nespálíte. Dejte stranou vychladnout.

3

Brambory očistěte, omyjte a osušte. Nakrájejte je podle fotonávodu, nedokrajujte do konce.

4

Rozmístěte brambory do vhodné nádoby na pečení, řeznou stranou nahoru. Potřete česnekovým olejem i zespod (nikoliv v zářezech). Zasypejte solí, pepřem a dejte péct na 30 minut.

5

Po této době se nakrojené brambory začnou rozevírat – vyndejte je, potřete znovu olejem (tentokrát i v zářezech, ale opatrně).

6

Pečte dalších 20–30 minut, dokud nebudou brambory na koncích křupavé. Znovu vyndejte a do zářezů vložte konfitovaný česnek. Vraťte do trouby na 10–20 minut. Ihned podávejte.

Hasselback brambory s konfitovaným česnekem 2 Foto: Hasselback brambory s konfitovaným česnekem; foto: nerdswithknives.com

Videa

reklama

reklama