Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou  Foto:
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Foto: www.lanterna.cz

Halušky jsou jen zdánlivě slovenská specialita. Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo „kúsky“ nebo „koláčky“. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem, nebo dokonce s povidly.

„Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který přináší recept na pravé valašské halušky.

Suroviny
brambory 500 g
vejce 1 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvé mladé kopřivy
smetana 250 ml
Postup
1

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo rozmixujte. Smíchejte s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujte.

2

Těsto protlačte přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provařte. Vyjměte pomocí síta na plech a zlehka prokápněte olejem.

3

Čerstvé kopřivy opláchněte, spařte vařící vodou a překrájejte je.

4

Na pánvi orestujte dozlatova nakrájenou slaninu, přidejte kopřivy, halušky, smetanu, promíchejte, ochuťte solí a pepřem a servírujte.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou  Foto: Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou; foto: www.lanterna.cz

Recept

Bryndzové halušky Foto:

Brynzové halušky

Vždy, když se vrátím ze Slovenska, každý se ptá, zda jsem měla halušky. Překvapivě je tam nejedí tak často, jak by se nám tady mohlo zdát. Ostatně, ani my nejíme každý...

Recept

Halušky se zelím a uzeným Foto:

Halušky se zelím a uzeným

Do zimního počasí jsou halušky naprosto ideální – člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu!

Recept

Bryndzové halušky s koprem Foto:

Bryndzové halušky s koprem

Halušky kopr krásně navoní a odlehčí. Pokud patříte mezi milovníky kopru, rozhodně doporučujeme! :)

Videa

reklama

reklama