Gyros s pečenou cizrnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Gyros s pečenou cizrnou Foto:
Gyros s pečenou cizrnou
Foto: All

Vegetariánský gyros s kořeněnou cizrnou. Přesně ten můžete připravit v případě, že na klasický masový nemáte zrovna chuť nebo masu zkrátka neholdujete. Samotná pečená cizrna je neskutečná dobrota, takže v tomto provedení může chutnat jen lépe!

Suroviny
cizrna z plechovky, odkapaná a propláchnutá cca 430 g
olivový olej 1 lžíce
červená mletá paprika 1 lžíce
černý mletý pepř 1/2 lžíce
kajenský pepř 1/4 lžíce
sůl 1/4 lžičky
placky pita chleba 4 ks
červená cibule nakrájená na proužky 1/4 ks
listy salátu nakrájené nahrubo 2 ks
rajče, nakrájené 1 ks
Tzatziki:
okurka, nastrouhaná a bez semínek 1/2 hrnku
citronová šťáva 1 lžíce
česnek, prolisovaný 1 stroužek
čerstvý kopr, pokrájený 1/2 lžíce
sůl, pepř na dochucení
Postup
1

Cizrnu osušte a zbavte případných odpadaných slupek. Opatrně smíchejte s olejem, paprikou, pepřem, kajenským pepřem a solí.

2

Rozprostřete na vymazaný plech a pečte v troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud lehce nezhnědne, ale nebude tvrdá.

3

Tzatziki: Nastrouhanou okurku osolte a nechejte chvíli odležet. Poté z ní opravdu pořádně vymačkejte všechnu vodu. Smíchejte s jogurtem, koprem, česnekem a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem.

4

Na jednu stranu placky namažte tzatziky, přidejte 1/4 množství opečené cizrny a zeleninu. Zabalte a pusťte se do jídla!

Gyros s pečenou cizrnou 2 Foto: Gyros s pečenou cizrnou; foto: liveeatlearn.com

Článek

Vyzkoušejte recepty s cizrnou Foto:

20 originálních receptů s cizrnou

Cizrna neboli římský hrách si do našich kuchyní stále ještě cestu hledá. Luštěnina, která je domovem na Středním východě, je chuťově podobná klasickému žlutému hrachu a má...
Videa

reklama

reklama