Grilované krevety s medem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Grilované krevety s medem  Foto:
Grilované krevety s medem
Foto: Škoda nevařit

Ač nemáme moře, mořské plody si už na naše stoly našly cestu. V létě jim klidně dopřejte úpravu grilováním, krevetám dodá skvělou kouřovou chuť. Ideální jako předkrm na grilovací party.

Pokud budete kupovat krevety, jděte spíš po těch syrových, které mají tmavou, většinou našedlou barvu, než po těch předvařených, které jsou oranžové. Na výsledku je to hodně znát, protože ty syrové teprve pečete, zatímco ty předvařené spíš už jen zbavujte šťavnatosti. Sehnat čerstvé krevety ale není tak úplně sranda, a proto budou stačit i ty hluboce zamražené. Nechte je ale rozmrznout přes noc, rozhodně ne v mikrovlnce pět minut před grilováním.

Grilované krevety s medem - čištění krevet Foto: Škoda nevařit

Grilované krevety s medem – čištění krevet. Foto: Škoda nevařit

 

Suroviny
syrové (nebo zamražené) tygří krevety 12 ks
tekutý med 3 lžíce
sójová omáčka 3-4 lžíce
šťáva z jedné limetky
česnek 2 stroužky
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
K servírování:
hrubá mořská sůl
limetka dle chuti
Postup
1

Krevety omyjte studenou vodou a zbavte krunýře. V horní části těla se někdy pod kůží skrývá i tmavé střívko, to je také lepší odstranit. Hlavičku pro efekt klidně krevetám nechte. Až je budete mít očištěné všechny, promíchejte je v míse s medem, olejem, sójovou omáčkou, solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekanými stroužky česneku. V zavřené misce je asi 1 hodinu marinujte.

2

Mezitím si pěkně připravte gril, bude stačit teplota kolem 200–250 °C. Odpočinuté krevety vyskládejte na gril a grilujte z každé strany asi 2–3 minuty. Jestli jsou hotové, poznáte i podle jemných bublinek, které se začnou tvořit v místě mezi tělem a hlavičkou.

3

Krevety naskládejte na talíř, jemně osolte, pokapejte limetkou a olejem.

Škoda nevařit, Foto:

Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Osmmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a pro své vrstevníky napsal kuchařku plnou skvělých receptů a hudby.

Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

Videa

reklama

reklama