Grilované filety ze pstruha s rajčatovou omáčkou vierge

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Grilované filety ze pstruha s rajčatovou omáčkou vierge Foto:
Grilované filety ze pstruha s rajčatovou omáčkou vierge
Foto: Košík plný rajčat

Tato nevařená rajčatová omáčka, prodchnutá chutí Středomoří, se báječně hodí ke křehkému rybímu masu. Podávejte s novými bramborami jako jednoduchý, leč vynikající hlavní chod.

Článek

Pstruh pikant Foto:

11 vychytaných receptů, jak připravit pstruha

Pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Je to menší dravá ryba, která žije v potocích a díky tomu není tolik cítit rybinou. Výhodou je krásně pevné maso, kterému stačí...
Suroviny
zralá rajčata 350 g
menší šalotka, oloupaná a nadrobno nasekaná 1 ks
čerstvě nasekané lístky estragonu 2 lžíce
čerstvě nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
lístky čerstvé bazalky natrhané 2 lžíce
červený vinný ocet 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
filety ze pstruha 4 ks (každý o hmotnosti 125–150 g)
máslo na grilování
pečicí plech, vymazaný a vyložený pečicím papírem
Postup
1

Nejdříve připravte omáčku vierge. Jako první je třeba spařit rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Pak je rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a tekutý střed a pevnou dužinu nakrájejte na malé kostičky.

2

Kostičky rajčat smíchejte se šalotkou, estragonem, petrželovou natí, bazalkou, olejem a červeným vinným octem. Osolte a opepřete a poté dejte na 15 minut stranou, aby se chutě a vůně surovin vzájemně prolnuly.

3

Předehřejte gril na střední teplotu.

4

Filety ze pstruha položte na připravený pečicí plech, osolte a opepřete a pak na ně položte malý kousek másla. Grilujte 5 minut, dokud nejsou propečené.

5

Na každou porci pstruha naneste omáčku vierge a ihned podávejte.

Košík plný rajčat Foto:

Košík plný rajčat

Jenny Linford

Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.

Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience. Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování. Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama