Germknödel se šodó a mákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Germknödel se šodó a mákem Foto:
Germknödel se šodó a mákem
Foto: Slepičárna blog

Je libo alpský kynutý knedlík plněný švestkovými povidly, zalitý vanilkovou omáčkou a zasypaný mletým mákem s cukrem? Nemusíte si pro něj jezdit na hory, zvládnete ho i doma!

Článek

Tvarohové knedlíky jahodové Foto:

15 neodolatelných receptů na sladké ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky můžeme hrdě považovat za národní specialitu, která je pro nás téměř synonymem léta. Zjara začínáme jahodovými knedlíky z tvarohového těsta, volně...
Suroviny
vlažné plnotučné mléko 100 ml
čerstvé droždí 15 g
polohrubá mouka 250 g + na podsypání
špetka soli
máslo 25 g
vejce 1 ks + 1 ks na potření
Náplň:
švestková povidla 100 g
tuzemák 2 lžíce
Šodó:
33% smetana 500 ml
vanilkový lusk 1 ks
žloutky 4 ks
tuzemák 2 lžíce
Dokončení:
mletý mák 100 g
moučkový cukr 2 lžíce
Postup
1

Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 1 lžičku z odváženého cukru a nechte v teple vzejít kvásek, zabere to asi 10 minut.

2

Mezitím prosejte mouku do mísy (ideálně od robota), přidejte špetku soli, zbývající cukr, rozpuštěné máslo (pozor, nesmí být horké) a vejce.

3

Hotový kvásek přilijte do mísy a vypracujte hladké těsto. Nesmí se lepit ke stěnám mísy, počítej s tím, že to může trvat i 10 minut. Pokud se vám bude zdát, že se těsto lepí, můžete přidat ještě trošku mouky.

4

Hladké těsto vytvarujte v kouli, přikryjte čistou utěrkou a nechte v teple alespoň 60 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

5

Vál zlehka posypte moukou. Nakynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Z nich vypracujte placku a tu naplňte povidly smíchanými s tuzemákem. Vytvarujte knedlíky, přendejte je ideálně na plech s dírkami (musí být dál od sebe, ještě se zdvojnásobí) a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 10 minut kynout.

6

Předehřejte troubu na 100 °C a pečte knedlíky v páře 18 minut. To znamená, že buď máte chytrou troubu s možností „vaření v páře“, nebo je pečte na horký vzduch a na dno trouby položte rendlík s vodou.

7

Knedlíky uvaříte i na klasický způsob – v páře v hrnci s vodou, ale mně se tam takhle velké knedlíky nevešly. Potrvá to taky 18 minut. Hotové knedlíky ještě horké zlehka propíchejte párátkem.

8

Připravte si šodó. Prohřejte smetanu se semínky z vanilkového lusku. Přidejte cukr a přiveďte k varu. Odstavte.

9

Přimíchejte žloutky, promíchejte a přeceďte, aby tam nebyly kousky. Přecezenou omáčku zase přiveďte k varu, stáhněte teplotu, přidejte tuzemák a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Musíte to dělat postupně a stále míchat, jinak se žloutky můžou srazit.

10

Knedlíky přendejte do hlubokých talířů, zalijte šodó a zasypte mletým mákem smíchaným s cukrem.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Videa

reklama

reklama