Francouzský citronový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Francouzský citronový koláč  Foto:
Francouzský citronový koláč
Foto: Gurmet

Křehký koláč s hedvábným citronovým krémem najdete v každé francouzské patisserii. Kuchař Michal Nikodem vás ho naučí krok za krokem!

Suroviny
Korpus:
máslo 140 g
trochu vanilky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo limetky
Citronový krém:
extra velká vejce 4 ks
kůra ze 3–4 citronů
čerstvě vymačkaná šťáva z citronu 125 ml
sůl
máslo 110 g
Postup
1

Změklé máslo, žloutky, cukr, vanilku, sůl a citrusovou kůru utřete do kypré pěny. Do ní zapracujte mouku. Rychle prohněťte a těsto zabalené ve fólii dejte přibližně na půl hodiny do ledničky. Pak ho vyndejte a mezi dvěma fóliemi rozválejte na výšku asi půl centimetru.

2

Jednu fólii odstraňte a pomocí druhé překlopte těsto do kulaté koláčové formy o průměru 25–27 cm. Domačkejte ho do krajů a přebytky odstraňte.

3

Na korpus nyní dejte předem zmačkaný pečicí papír (lépe se s ním pracuje) a nasypte na něj fazole nebo keramické korálky, aby dno zůstalo rovné a nevyběhlo. V horkovzdušné troubě ho pečte při 170 °C asi 15 minut. Pak z něj odstraňte papír se zátěží a vraťte ho na 8–10 minut do trouby, aby ještě zpevnil. Nechte ho vystydnout a vyndejte z formy.

4

Krém: Cukr prošlehejte ve větší míse s vejci, s citronovou šťávou a kůrou a se špetkou soli.

5

Pak vše zahřívejte na 70 °C (samozřejmě můžete připravovat i ve vodní lázni), až hmota začne mít konzistenci řidšího pudinku (poznáte to také, když prstem přejedete po vařečce a jím vytvořená stopa se znovu neslije). Nesmí se vařit!

6

Odstavte a přes cedník vylijte krém z rendlíku, ve kterém jste ho vařili, do mísy, aby se varný proces zastavil a jednak také, abyste se zbavili případných žmolků.

7

Do krému vmíchejte na kostičky pokrájené máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Koláč dejte důkladně vychladit (ideálně až 48 hodin) a tak ho i podávejte! Nahoru se před podáváním často dává i šlehaný sníh s cukrem a krátce se zapeče (nebo ožehne cukrářskou pistolí). My jsme ho ozdobili kopcem šlehačky a rozvařeným ovocem a chutnal báječně!

Francouzský citronový koláč  Foto: Gurmet

Francouzský citronový koláč. Foto: Gurmet

 

Gurmet - květen 2014

Gurmet – Vaše škola vaření

O měsíci květnu se říká, že je měsícem lásky. V zahrádkách se také začíná objevovat první zelenina a stromy jsou obsypané květy. Toto všechno jsme vzali v potaz, a téma lásky a čerstvosti se proto prolíná celým květnovým číslem Gurmetu. Na gastronomický výlet jsme se tentokrát vydali do Francie, takže tu najdete jak svatební menu, včetně atypického dortu složeného ze slaďoučkých profiterolek, tak další dobroty z této země labužníků a milovníků života. Francouzský citronový koláč vás naučíme dokonce krok za krokem! Naleznete tu také známé i méně známé recepty na přípravu sladké karotky či oblíbeného kuřecího masa. Zdravá, ale přesto chutná jídla jsme zvolili z lokálních čerstvých surovin, takže v květnovém Gurmetu je opravdu na co se těšit!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama