Fazolová polévka Jókai

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Fazolová polévka Jókai Foto:
Fazolová polévka Jókai
Foto: Michal Šajmir

Vyzkoušejte tradiční maďarskou polévku, která vás okouzlí svou výraznou chutí. Do aktuálního počasí je tento hřejivý poklad přímo geniální.

Suroviny
suché bílé fazole namočené přes noc 300 g
vepřové uzené koleno 1 ks
kvalitní papriková klobása 3–4 nožičky
mrkev 2 ks
celer 1/4 ks
kořenová petržel 2 ks
česnek, oloupaný 3 stroužky
cibule nakrájená na kostičky 1 ks
vývar 1,5 litru
vepřové sádlo 50 g
mletá sladká paprika (ideálně Kalocsai) 1 lžíce
hladkolistá petrželová nať
sůl
Postup
1

Namočené fazole propláchněte a sceďte. Spolu s kolenem vložte do většího hrnce, přidejte bobkový list a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte cca 1–1,5 hodiny. Mezitím nakrájejte oloupanou mrkev, celer a petržel na kolečka nebo kostičky, dejte do hrnce spolu s česnekem a vařte dalšich 30–45 minut.

2

Když je koleno uvařené doměkka, vyndejte ho z hrnce a nechte vystydnout.

3

Připravte jíšku. Na pánvičce rozpalte sádlo, orestujte cibuli, přidejte mletou papriku (pozor, nesmí se připálit, jinak zhořkne), poté vmíchejte mouku a směs přidejte do polévky a metličkou dobře rozmíchejte.

4

Maso z vařeného kolene oberte, nakrájejte na kostičky a vložte do polévky.

5

Na závér pokrájejte klobásu na kolečka, zlehka orestujte na pánvičce, přidejte do polévky a nechte ještě cca 5–10 minut společně vařit.

6

Hotovou polévku podávejte ozdobenou zakysanou smetanou a čerstvě nasekanou petrželovou natí.

Videa

reklama

reklama