Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem  Foto:
Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem
Foto: Marek Kučera

Domácí noky jsou skutečným gurmánským zážitkem. Dýně jim dodá hebkost a jemně nasládlou chuť, kterou skvěle odpíchne nahořklé aroma šalvěje a oříšková chuť praženého másla. Rafinovaně jednoduché!

Suroviny
větší máslová dýně 1 ks
olivový olej 1 lžíce
velká moučná brambora, oloupaná a rozkrojená 1 ks
parmazán, nastrouhaný 2 hrsti + k podávání
lehce prošlehané vejce 1 ks
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek 1 a 1/2 lžičky
sůl
mouka 1 a 3/4 hrnku
máslo 110 g
čerstvá šalvěj, nakrájená 2 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte a odstraňte z ní semínka. Položte ji řeznou plochou nahoru na plech a potřete ji olejem. Pečte asi 1 ½ hodiny, až bude velice měkká, pak ji nechte trochu vychladnout. Dužinu vyškrabte do nádoby robota a rozšlehejte dohladka. Přesuňte ji do kastrolu a na středním plameni za stálého promíchávání povařte, aby se odpařila všechna tekutina a kaše zhoustla, trvá to asi 5 minut. Z pyré odměřte asi 1 hrnek a zbytek uchovejte na jindy (třeba na dýňový koláč nebo polévku).

2

Bramboru vařte asi 20 minut, až bude hodně měkká. Sceďte ji a ještě teplou prolisujte do mísy, nechte vychladnout. Odměřte si asi 2 hrnky prolisované brambory, zbytek použijte třeba do polévky.

3

Promíchejte dýňové a bramborové pyré, hrst parmazánu, vejce, muškátový oříšek a sůl ve velké míse. Postupně přidávejte mouku a směs v míse hněťte, až vznikne soudržné a téměř hladké těsto. Pokud se moc lepí, přidávejte k němu po troškách mouku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a zlehka a rychle ho prohněťte dohladka. Rozdělte ho na 8 kousků.

4

Dva plechy vyložte papírem na pečení. Papír lehce poprašte moukou. Vezměte vždy 1 kousek těsta a vyválejte z něj váleček, který nakrájejte na kousky – noky. Obrácenou vidličkou je narýhujte a klaďte na plech. Až budou všechny noky hotové, přetáhněte plechy fólií a dejte nejméně na 1 hodinu chladit.

5

Ve dvou dávkách pak noky uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, až budou hodně vláčné, což bude trvat 15 až 17 minut (i když už vyplavou na povrch, nemusejí být ještě uvařené). Děrovanou naběračkou je opět přesuňte na plechy a nechte vychladnout. Volně je přikryjte a dejte do ledničky.

6

Máslo rozehřejte za častého promíchávání ve velké silnostěnné pánvi, až začne pěnit a zlátnout, trvá to 3 až 4 minuty. Přidejte šalvěj a 1 minutu promíchávejte. Přidejte noky a za promíchávání nechte 5 až 7 minut prohřát a obalit šalvějovým máslem. Osolte a opepřete, přesuňte do mísy a posypte trochou parmazánu. Podávejte se zbylým parmazánem.

Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem  Foto: Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem; foto: Marek Kučera

Hledáte další recepty z dýně? Máme je pro vás na jednom místě :)

Videa

reklama

reklama