Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem Foto:
Dušené hovězí na červeném víně s knedlíkem
Foto: kuchařka Jednoduchý stůl

Kouzlo dušených mas spočívá v tom, že zpravidla stačí naskládat všechny suroviny do hrnce, přiklopit – a na jednu až dvě hodiny si odpočinout a můžete servírovat. V tomto receptu se v omáčce s masem uvaří i knedlíky, takže vám opravdu stačí jen jeden větší hrnec.

Článek

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:

17x fantastický guláš

Jakmile se začne trochu ochlazovat, chuť na guláš u řady lidí značně stoupá! Zasytí totiž opravdu poctivě – a ta vůně!
Suroviny
Maso:
hovězí maso na dušení (kýta, roštěnec, plec, krk, kližka) 1 kg
pancetta 350 g
česnek 2 stroužky
mrkev 1 ks
řapíkatý celer 2 řapíky
malé cibulky 12 ks
konzervovaná krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
suché červené víno 500 ml
Knedlíky:
hladkolistá petržel, nasekaná 1 lžíce + na posypání
špetka soli
studené máslo 70 g
Postup
1

Maso zbavte případných blanek a nakrájejte ho na kostičky. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte na střední teplotě olivový olej. Pancettu nakrájejte na kostičky a opékejte ji na oleji 2 minuty, až zezlátne a bude křupavá. Vyjměte ji děrovanou naběračkou.

2

Zvyšte teplotu a po dávkách orestujte všechno maso dohněda. Česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, celer na plátky. Cibulky oloupejte. K masu vsypte pancettu, česnek, mrkev, celer, cibulky, pokrájená rajčata a bobkové listy, přilijte víno, promíchejte, zakryjte poklicí, stáhněte teplotu na nízkou a nechte mírně probublávat zhruba 1 hodinu.

3

Mezitím připravte knedlíky. V míse smíchejte mouku, petržel a sůl. Máslo nakrájejte do mísy na kostičky a ručně je zapracujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte 1 lžíci studené vody a vypracujte pomocí nože kompaktní těsto. Rukama se ho dotýkejte už co nejméně, aby neřídlo. Rozdělte ho na osm dílů a vytvarujte z každého malou kuličku.

4

Po hodině dušení masa vložte knedlíky do kastrolu, znovu ho přikryjte pokličkou a vařte na mírném stupni dalších 25 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Jednoduchý stůl

Jednoduchý stůl Foto:

Svěží a báječné recepty pro každý den

Michele Cranston

Více než sto receptů od rychlých a jednoduchých večeří pro všední den podávaných v obyčejné misce přes rodinná jídla moderního vzhledu až po staré dobré recepty na slavnostní a víkendové pokrmy podávané na jednom velkém talíři pro více lidí dohromady a doplněné o různé přílohy.

Recepty jsou moderní, jednoduché a originální. Na jejich přípravu budete potřebovat pouze dostupné suroviny a přísady, které stačí už jen chytře zkombinovat. Získáte osobité jídlo plné vůní a chutí, které si každý zamiluje. V celé knize najdete spoustu rad a informací, jak nejsnáze dosáhnout správný výsledek – tedy jídlo potěšující všechny smysly.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama