Domácí jablečné máslo z pomalého hrnce

Doba přípravy:
Počet porcí: nádoba 5,7 l
Domácí jablečné máslo Foto:
Domácí jablečné máslo
Foto: Pradobroty.cz

Jablečné máslo je skvělé do jogurtu, na lívance, vafle, toustový chleba nebo jako poleva na zmrzlinu. ;) Můžete s ním zkusit nahradit i část tuku ve sladkém pečení, ale maximálně poloviční množství.

Článek

Rajčatový džem Foto:

18x zavařujeme a nakládáme

Využijte čerstvé suroviny, které jsou v letním období k dispozici. Mít v zimě doma zásoby zavařených marmelád, omáček a naložené zeleniny se jistě vyplatí!
Suroviny
jablka 2,5 kg
cukr krupice (pokud máte hodně sladká jablka, klidně uberte) 1 hrnek
mletá skořice 1 lžíce
sůl 1/2 lžičky
Postup
1

Jablka omyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na 4 mm tenké plátky. Jablka se nemusí předem loupat, pouze pokud mají hodně poškozenou nebo strupatou slupku, je lepší ji dát pryč.

2

Nasypejte do nádoby pomalého hrnce, zasypejte cukrem, skořicí a solí, promíchejte. Přiklopte poklici a pusťte na stupeň high na 4–5 hodin.

3

Po zmíněných 4–5 hodinách by měla být jablka zcela měkká. Hrnec vypněte a opatrně vše ponorným mixérem rozmělněte (chvíli to trvá a dejte pozor, abyste nepoškrábali nádobu).

4

Pomalý hrnec zapněte znovu na high na 1 hodinu a poklici nechte lehce odklopenou, aby se mohla tekutina vypařovat a směs houstnout.

5

Horkou směsí naplňte čisté sklenice (počet se odvíjí od jejich objemu), nechte vychladnout a umístěte do chladu. Spotřebujte do 2 týdnů.

Domácí jablečné máslo 2 Foto: Domácí jablečné máslo; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 


Videa

reklama

reklama