Citronové kuře s květákovým kuskusem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Citronové kuře s květákovým kuskusem  Foto:
Citronové kuře s květákovým kuskusem
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Odpůrci kuskusu si tohle jídlo mohou v klidu dát. Žádný totiž neobsahuje. Jak to? Jeho roli přebírá čupřina květáku, která se krásně drobí a v kombinaci s nadrobno nasekanou zeleninou vytváří téměř dokonalou iluzi.

Další vybrané recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 16. listopadu:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
Kuře:
kuřecí prsa bez kůže a kosti, nakrájená na plátky 600 g
sůl a čerstvě namletý pepř
olivový olej 3 lžíce
cibule nakrájená na tenké proužky 1 ks
česnek nasekaný 1 stroužek
kurkuma 1/2 lžičky
menší nakládaný citron, kůra nakrájená na kostičky 1 ks
drcená semínka koriandru 1 lžíce
čerstvý koriandr nasekaný nahrubo 1 hrst
Kuskus:
čerstvý kerblík nasekaný nadrobno 1 hrst
čerstvá máta nasekaná nadrobno 1 hrst
hladkolistá petržel nasekaná nadrobno 1 hrst
česnek nadrcený 2 stroužky
mrkev nakrájená na kostičky 1 ks
žlutá paprika nakrájená na kostičky 1 ks
šťáva z 1/2 limety
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z květáku ořežte špičky růžiček do misky a rozdrobte ho tak, že získá strukturu kuskusu. Promíchejte s bylinkami, česnekem a zeleninou a ochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem.

2

Maso osolte a opepřete. Rozehřejte pánev wok na středním stupni, vlijte do ní olej, vsypte cibuli a česnek a opékejte 2 minuty, až zesklovatí, ale ještě nezhnědnou.

3

Vložte kuřecí plátky a restujte je zhruba 2 minuty na středním stupni, pak snižte teplotu, přidejte kurkumu, citronovou kůru i dužinu, semínka koriandru a duste 2–3 minuty doměkka. Podávejte horké. Posypte lístky koriandru.

Citronové kuře s květákovým kuskusem  Foto: Citronové kuře s květákovým kuskusem; foto: Marek Bartoš/Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“.

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Uložit

Videa

reklama

reklama