Ciabatta s rajčaty a bazalkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 ks (po 500 g)
Ciabatta s rajčaty a bazalkou  Foto:
Ciabatta s rajčaty a bazalkou
Foto: kuchařka Chléb

Tradiční italský chléb je nejlepší ještě teplý. Podávejte jej například k čerstvému salátu nebo k mozzarelle – je to vynikajicí italská pochoutka!

Suroviny
Pšeničný kvásek:
pšeničná mouka hladká, tmavá (typ 1050) 50 g
pšeničný kvásek sušený (lze nahradit žitným kváskem) 5 g
voda 50 ml
Těsto:
sušená rajčata v oleji 250 g
čerstvá bazalka 3 svazky (asi 125 g lístků)
droždí 10 g (asi 1/4 kostky)
voda 275 ml
pšeničná mouka polohrubá světlá (typ 550) 500 g
sůl 10 g (asi 2 lžičky)
olivový olej 3 lžíce
Navíc:
olivový olej do mísy na těsto
mouka na práci
pečicí papír na plech
Postup
1

Den předem na pšeničný kvásek dobře promíchejte mouku s kváskem. Směs přikryjte a nechte kvasit při pokojové teplotě 15–20 hodin.

2

Následující den nechte okapat sušená rajčata (olej zachyťte) a nakrájejte je na nudličky. Bazalku omyjte, osušte a lístky najemno nakrájejte.

3

Na chlebové těsto rozpusťte droždí v míse s vlažnou vodou. Přidejte mouku, sůl, kvásek a na závěr olivový olej. Vše důkladně promíchejte. Těsto hněťte v robotu 10 minut (3 minuty na pomalý, 7 minut na rychlý stupeň) nebo ručně. Až na závěr opatrně zapracujte nakrájená rajčata a bazalku.

4

Velkou mísu vytřete olivovým olejem. Přidejte těsto a přikryté nechte kynout při pokojové teplotě 1–1 ½ hodiny.

5

Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu, rozpůlte a podélně vytvarujte. Části těsta vložte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě dalších 30 minut.

6

Mezitím předehřejte troubu na 250 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Současně ohřívejte plech zkropený vodou. Po dosažení potřebné teploty horký plech vyjměte, chleby zasuňte do horké trouby (doprostřed) a teplotu snižte na 220 °C. Chleby pečte asi 30 minut dozlatohněda. Ještě horké je potřete zachyceným rajčatovým olejem.

Ciabatta s rajčaty a bazalkou  Foto: kuchařka Chléb

Ciabatta s rajčaty a bazalkou, Foto: kuchařka Chléb

Chléb - kuchařkaChléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama