Čerstvé tagliatelle s vepřovým ragú

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Čerstvé tagliatelle s vepřovým ragú  Foto:
Čerstvé tagliatelle s vepřovým ragú
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Příprava domácích těstovin není vůbec složitá... K výborným nudlím si připravte skvělé vepřové ragů podle Karolíny!

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Ragú:
vepřová krkovice bez kosti 400 g
cibule na plátky 1 ks
mrkev na kolečka 2 ks
řapíkatý celer na kousky 3 řapíky
olivový olej 4 lžíce
loupaná rajčata 1 plechovka (400 g)
třtinový cukr 1 rovná lžíce
suché bílé víno 150 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvé tagliatelle, nejlépe domácí 600 g
strouhaný parmazán 80 g
Tagliatelle:
hladká mouka 00 200 g
(nebo 350 g semolinové hladké mouky)
velká vejce 3 ks
olivový olej 1 lžička
voda dle potřeby
máslo nebo olivový olej 1 lžíce
Postup
1

Ragú: Maso nakrájejte na kostky a očistěte a nakrájejte všechnu zeleninu. Cibuli rozpulte a nakrájejte na plátky, mrkev a řapíky celeru oloupejte škrabkou na zeleninu a nakrájejte na kolečka a silnější plátky,

2

V kastrolu na většině olivového oleje opečte dosklovata cibuli, přidejte maso, mrkev i řapíkatý celer a nechte za občasného promíchání několik minut opékat. Přidejte protlak, orestujte ho, pak i rajčata, cukr a bobkový list, nechte trochu odpařit vodu, aby se směs mírně přichytávala ke dnu a pak zalijte vínem, osolte, opepřete, promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte probublávat na mírném plameni cca hodinu a půl. Občas promíchejte a v případě potřeby trošku podlijte.

3

Těsně před dokončením uvařte těstoviny v osolené vodě, slijte je, promíchejte v hrnci s máslem a ihned je rozdělte je na talíře. Na ně doprostřed servírujte ragů a posypejte lístky bazalky a trochou parmazánu.

4

Tagliatelle: Obě mouky smíchejte a utvořte v mouce důlek. Do důlku vyklepněte vejce, přidejte lžičku oleje a vidličkou promíchejte vejce s moukou. Potom pokračujte rukama, je-li třeba přidejte postupně trošku vody a vypracujte hladké pružné a pevné těsto. Zabalte ho do fólie nebo přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.

5

Těsto rozkrájejte na plátky a každý plátek vyválejte na pomoučeném vále na co nejtenčí placku. Poprašte ji moukou, srolujte jako roládu a nakrájejte na plátky široké tak, jak chcete široké nudle, maximálně 1 cm. Vzniklé šneky poprašte moukou, aby se nelepily, načechrejte do hnízd a vložte je do vroucí osolené vody a jakmile začne voda vařit, opatrně zamíchejte. Vařte 3–4 minuty, sceďte, promíchejte s máslem nebo olejem a podávejte.

Čerstvé tagliatelle s vepřovým ragú  Foto: Čerstvé tagliatelle s vepřovým ragú; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama