Briošky

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Briošky Foto:
Briošky
Foto: kuchařka Chléb

Ve Francii má takřka každá oblast vlastní recept na briošky: od obyčejného snídaňového pečiva až po slavnostní koláč s kandovaným ovocem. Mají společné jen jediné – nepatrně oslazené kynuté těsto s máslem.

Toto pečivo je ideální nejen ke sladkým marmeládám, ale i k sýru, jako např. zralému brié nebo camembertu, smetanově pikantní gorgonzole nebo čerstvému kozímu sýru.

Suroviny
Na kvásek:
mléko 80 ml
cukr 2 lžíce
droždí 15 g
pšeničná mouka polohrubá světlá 10 g
Na brioškové těsto:
pšeničná mouka polohrubá světlá 250 g
vejce (velikost L) 3 ks
sůl 1 lžička
změklé máslo 200 g
Navíc:
muffinový plech
tuk na vymazání formy
mouka na práci
1 žloutek + 1 lžíce vody na potření
Postup
1

Na kvásek mírně ohřejte mléko, smíchejte je s cukrem a droždím a lžičkou vmíchejte mouku. Kvásek přikryjte a nechte 20 minut kynout.

2

Na brioškové těsto přidejte do kvásku mouku, vejce a sůl. Těsto hněťte (robotem na pomalý stupeň). Přitom po lžičkách přidávejte máslo. Těsto hněťte dalších 5 minut (robotem na střední stupeň).

3

Hotové těsto přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut, pak je na dalších 30 minut vložte do chladničky.

4

Mezitím muffinový plech důkladně vytřete tukem. Vychlazené těsto stočte a rozdělte na dvanáct dílů. Z každého odeberte asi jednu třetinu a vytvarujte z ní malé kuličky. Zbytek jako velký bochánek vložte do muffinového plechu a shora trochu stlačte. Nahoru umístěte menší bochánek.

5

Tímto způsobem zpracujte na briošky celé těsto. Poté formu přikryjte a těsto nechte 15 minut kynout.

6

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Žloutek s vodou rozšlehejte a směsí potřete briošky. Ty pak v horké troubě (uprostřed) pečte 15–20 minut dozlatova.

7

Plech vyjměte z trouby. Když briošky trochu zchladnou, vyjměte je z důlků a nechte na kuchyňské mřížce úplně vychladnout.

8

Varianty: Těsto se dá klidně péct vcelku v obdélníkové formě. Z vychlazeného těsta vytvarujte podélný bochníček a vložte jej do vymaštěné formy. Po 15minutovém kynutí jej pečte dozlatova 35–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje).

Briošky získají zvlášť jemnou a ořechovou chuť, když formu nebo důlky vysypete sezamem místo moukou.

PRIMA TIPY: U tohoto receptu dbejte na to, aby všechny přísady měly pokojovou teplotu, když je začnete zpracovávat. Jen tak těsto dobře vykyne.

Když máte k dispozici kulatý vykrajovač o průměru 2 cm, briošky mohou snadno získat charakteristický tvar: z 12 kousků těsta vytvarujte bochánky, které vložte do důlků v plechu. Pak vykrajovač ponořte do rozpuštěného másla a shora jej zapíchněte hluboko do těsta (pokaždé jej namočte znovu do másla). Briošky ve formě přikryjte a nechte znovu vykynout. Pak uvidíte, jak se ze středu těsta zvedá malá bulka. Briošky pečte podle receptu.

MISTR PEKAŘ: Někomu může množství másla v tomto receptu připadat příliš velké, ale právě díky němu získají briošky svou jemnou máslovou chuť.

Briošky Foto: kuchařka Chléb

Briošky. Foto: kuchařka Chléb

 

Chléb - kuchařkaChléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama