Bramboráky s mangoldem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Bramboráky s mangoldem Foto:
Bramboráky s mangoldem
Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Placky plné mangoldu posypané citronovou kůrou a čerstvými bylinkami představují variaci na klasické bramboráky. Jsou vynikající s uzeným lososem nebo pstruhem a pořádně vychlazeným pivem.

Článek

16 receptů na placky a placičky Foto:

16 receptů na placky a placičky

Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny
větší vaječné žloutky 4 ks
středně velké brambory, oloupané a nahrubo nastrouhané 4 ks
cibule, nadrobno nasekaná 1 ks
velký list mangoldu, nadrobno nasekaný 1 ks
hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
nastrouhaný muškátový oříšek 1 špetka
jemná mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
rostlinný olej na smažení
crème fraîche k podávání
nastrouhaná kůra z 1 citronu
nasekané čerstvé bylinky – petržel, máta nebo kopr 1 malá hrst
jemně mleté chilli 1 špetka
Postup
1

Ve velké míse ušlehejte vaječné žloutky. Nastrouhané brambory dejte do čisté kuchyňské utěrky a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Dřevěnou vařečkou smíchejte brambory, cibuli, mangold, petržel, mouku a muškátový oříšek. Osolte a opepřete.

2

Do velké vyšší pánve nalijte olej, aby byla hladina cca 3 cm ode dna, a na vysokém plamenu jej rozehřejte. Teplotu oleje vyzkoušejte tak, že do něj hodíte malý kousíček těsta. Pokud těsto během několika vteřin zezlátne, můžete smažit.

3

Mezitím z bramborové směsi vytvarujte malé kulaté placičky o průměru cca 9 cm. Měli byste jich být schopni udělat zhruba 10. Smažte je v rozpáleném oleji cca 2 minuty po každé straně dozlatohněda. Nechte na papírových utěrkách okapat.

4

Každou placku před podáváním doplňte trochou crème fraîche a posypte chilli, citronovou kůrou a čerstvými bylinkami. Podávejte teplé.

Francouzská venkovská kuchyně Foto: Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson

Jak se rodačka z Hong Kongu ocitne na francouzském venkově na zámku Médoc? Mimi Thorisson už od dětství střídala kulinární setkávání celého světa v Hong Kongu s pařížskými bistry a tradiční francouzskou kuchyní své babičky, ke které jezdívala na prázdniny. Nakonec se usadila v Paříži se svým manželem Oddurem, který pracuje jako fotograf a pochází z Islandu. Záhy se jim narodily tři děti (a čtvrté je na cestě), a tak potřebovali i pro tři děti ze svých předchozích vztahů větší zázemí. Objevili zámek Médoc a když zjistili, že v něm fungovala restaurace a Mimi sehnala původní recepty, ocitla se v sedmém nebi a našla nový domov. Krásně to popisuje ve své kuchařce, sto receptů a fotografie jídel doplňují výjevy z života na francouzském venkově. Lahodné čtení.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

20+ nejlepších sladkých i slaných receptů z francouzské kuchyně

Francouzská gastronomie je mezi kuchaři skutečně pojem. Patří bezpochyby mezi složitější, ale výsledkem je většinou neuvěřitelně lahodný pokrm, který si zaslouží...

Videa

reklama

reklama