Bílá ovarová česnečka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bílá ovarová česnečka Foto:
Bílá ovarová česnečka
Foto: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně

Jsou rána, kdy máme na snídani poněkud zvláštní požadavky. Třeba aby nás postavila na nohy po krásném, dlouhém, ale přece jen trochu náročném večeru… Na to mám spolehlivý recept. Je jím bílá ovarová česnečka. Tato sytá, hutná a zahřívací polévka vám srovná žaludek a dodá energii.

Suroviny
ječné kroupy 1 hrst
vývar z vepřového kolena 1–1,5 l
brambory 4 ks
drcený kmín 1 špetka
máslo 1 lžíce
cibule 1 ks
mrkev 2 ks
ostřejší klobása 1/2 ks
česnek 7 stroužků
smetana 33% 4 lžíce
sůl
pažitka 1 malý svazek
Postup
1

Kroupy namočte 30 minut předem do studené vody. Pak je slijte a propláchněte studenou čistou vodou.

2

Z vývaru z kolena seberte z povrchu tuk (je-li třeba) a přiveďte ho k varu. Když se začne vařit, přisypte připravené kroupy. Vařte, dokud kroupy nezačnou měknout, cca 20 minut. Mezitím oloupejte, očistěte a nakrájejte zeleninu. Brambory nakrájené na větší kostičky a kmín přidejte k poloměkkým kroupám.

3

Na másle osmahněte dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli, pak přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, ještě několik minut opékejte a obsah pánve vmíchejte do polévky. Přidejte klobásu pokrájenou na kolečka (je-li třeba, předem ji oloupejte) a 5 minut povařte. Do polévky prolisujte česnek, vlijte smetanu a ochutnejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte krátce přejít varem. Po vypnutí polévku ozdobte najemno nasekanou pažitkou.

4

Prima tip: kroupy, i když jsou předem namočené, během vaření vstřebají dost tekutiny. Podle potřeby dolévejte vývar nebo vodu. Z vývaru je třeba sebrat tuk. Uložte vývar do lednice, tuk se na povrchu krásně oddělí a snadno ho seberete lžící. Pokud nestačíte vývar vychladit, naběračkou seberte tuk z horkého scezeného vývaru.

Bílá ovarová česnečka Foto:

Bílá ovarová česnečka, foto: Silvie Kolevová

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Chcete vyzkoušet další recepty z nové knihy Karolíny Kamberské? Některé z nich najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...
Videa

reklama

reklama