Jihomoravská kuchařka

Kulinární toulky jižní Moravou: Závin z listového těsta s chřestem a rebarborou

Moje hodnocení
1x

Český chřest je synonymem Ivančic, které však za minulého režimu znali lidé spíše jako rodiště Vladimíra Menšíka. Jeho muzeum najdete ve staré radnici na Palackého náměstí, návštěvu můžete spojit se slavnostmi chřestu, které se konají v polovině května (letos 17.–19. května). Chřestová sezona trvá zhruba 50 dní a místní chřest upravují nejrůznějšími způsoby, naslano i nasladko.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve středním hrnci uvařte vodu s 50 g krupicového cukru a citronovou šťávou. Než voda začne vřít, očistěte chřest. Odlomte z něj spodní dřevnatou část a důkladně ho oloupejte. Uvařte v ho v celku do poloměkka, 8 minut stačí.
  2. Mezitím oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte rebarboru a opékejte ji zhruba 5 minut. Přisypte zbylý krupicový cukr, skořici a vanilkový cukr, promíchejte a nechte vychladnout.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C. Chřest nakrájejte na 1cm kousky a vmíchejte ho k rebarboře. Pokud není pod listovým těstem papír, vyložte plech pečicím papírem.
  4. Listové těsto vybalte nebo rozválejte, poklaďte ho rovnoměrně chřestem s rebarborou a zaviňte. Konce schovejte dospod. Závin přesuňte na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Slupky a dřevnaté části chřestu nevyhazujte, ale schovejte je na polévku nebo zeleninový vývar. V lednici vydrží dva dny, v mrazáku mnohem déle.

Vyzkoušejte také výtečný rebarborový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rebarborový koláč s drobenkou – podrobný recept krok za krokem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jihomoravská kuchařka

Radek Pálka Jihomoravská kuchařka

Přírodní podmínky a ohraničenost oblasti odedávna určovaly pěstované plodiny a tím i jídelníček a lidové tradice. Zatímco ve městech je překryly vynálezy průmyslové revoluce, na venkově se stále v menší či větší míře drží. Jednou z oáz regionálních tradic je jižní Morava, která vyniká nejen krásnou krajinou, ale lahodnými specialitami s často vtipnými názvy. Šéfkuchař Radek Pálka ve svém putování po jihomoravském kraji ukazuje bohatost zdejší kuchyně i pestrost pokrmů z pár skromných surovin. Už samotné listování vzbuzuje chuť k jídlu. Naštěstí většinu ingrediencí najdete doma nebo koupíte v obchodě a můžete se hned pustit do vaření.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty