Velikonoční beránek – tradiční symbol Velikonoc

Beránek je symbolem Velikonoc  Foto:
Beránek je symbolem Velikonoc
Foto: Thinkstock

Vedle pestrobarevných vajíček a voňavého mazance patří k svátkům jara neodmyslitelně i velikonoční beránek. Ten nejenže skvěle chutná, ale navíc na slavnostním stole působí i jako hezký dekorační prvek. Možná proto si tento velikonoční symbol zachoval stále velkou oblibu.

Kde se vzal beránek?

Beránek se od pradávna pekl na Velikonoce jako symbol dříve velmi rozšířeného a oblíbeného skopového masa. Hojná konzumace skopového masa v tehdejší společnosti má své kořeny částečně v Bibli, kde je skopová pečeně uváděna jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta a částečně rozšířeným chovem těchto zvířat. V křesťanství beránek symbolizuje nevinnost, čistotu a poslušnost.

Nyní už skopové maso nemáme na svém stole tak často jako naši předci a dáváme přednost spíše jiným druhům masa, ale velikonoční beránek si svou oblibu přesto zachoval.

Beránek je symbolem Velikonoc 2 Foto:

Jaký velikonoční beránek je ten pravý?

Záleží především na vašem vkusu a chuti. Toto sladké velikonoční pečivo má tvar ležícího beránka, méně často pak i jiného zvířete například zajíčka. Druhů beránkových těst je stejně jako těch mazancových či bábovkových mnoho a každý peče beránka trochu jiným způsobem. Beránek může být z třeného, tvarohového, mramorovaného či piškotového těsta. Může být politý hnědou, bílou čokoládou nebo citronovou polevou (moučkový cukr rozšleháme s citronovou šťávou) či žloutkovou polevou (žloutky s cukrem a vanilkou) nebo bez polevy, záleží, kdo čemu dává přednost. Pokud máte rádi sladká pečiva, která mají jen decentně sladkou chuť, zvolte spíše beránka bez čokoládové či jiné polevy. Beránek také může a nemusí obsahovat rozinky, kandované ovoce nebo kousky želé. Lze ho také rozkrojit a pomazat vanilkovým krémem. Beránek se může různě zdobit, místo očí se můžou použít lentilky, kousky čokolády nebo obyčejný hřebíček, který se do beránka jednoduše zapíchne.

Recept

Beránek z ořechového těsta Foto:

Beránek z ořechového těsta

Těsto plné ořechů a vajec a lahůdková „pusinková srst“ – tohoto beránka si zamilujete na první ochutnání...

Recept na velikonočního beránka

Kdo je i o Velikonocích zaneprázdněn, pravděpodobně si beránka koupí už hotového, ale pro mnoho rodin je pečení beránka oblíbenou velikonoční činností. Navíc domácí beránek lépe chutná a vyjde vás zhruba na polovinu než v obchodě. Upéct beránka není příliš složité a s naším receptem vám to půjde jedna radost.

Klasický třený beránek z kynutého těsta

Beránek je symbolem Velikonoc 3 Foto:

Suroviny:

• 250 g polohrubé mouky

• 200 g másla (100 g rozpuštěného másla + 100 g másla)

• 10 žloutků

• 100 g cukru krupice

• droždí (možno použít pro snadnější přípravu instantní droždí)

• troška citronové kůry a vanilky

• špetka soli

• případně loupané sekané mandle nebo rozinky

Postup:

Nejprve rozmícháme máslo se žloutky a utřeme je (vznikne žlutá jednolitá hmota), posléze přidáváme další ingredience. Vymažeme formu, kterou můžeme vysypat mandlemi. Dáme do ní těsto a necháme v teple zhruba 45 minut kynout. Nakonec beránka vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut při teplotě 280 ˚C. Pečicí formy na beránka jsou různé – můžou být plechové, hliníkové, smaltované, kameninové nebo novější silikonové. Citronová kůra a vanilka dodají vašemu beránku příjemnou vůni.

Autor: Dana Špatenková

Recept

Moravský třený beránek  Foto:

Moravský třený beránek

Velikonoce se blíží mílovými kroky a je načase přemýšlet, které dobroty připravíte na slavnostní stůl. Pokud ctíte tradice, bez beránka se neobejdete a my pro vás máme...

Další originální velikonoční recepty z domova i ze světa nejdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama