Plevel s chutí petržele

Kerblík lesní Foto:
Kerblík lesní
Foto: Thinkstock

Jsou příbuzné s petrželí a celerem, vypadají podobně, ale jsou zadarmo a máte je nejspíš také hned za domem.

Samozřejmě, že žádná bylina není jako jiná bylina. Každá rostlina je originální. Určité skupiny však mají podobné vůně a chutě, což můžeme ocenit v kuchyni. A samozřejmě také květy a listy, což je zase aspekt, který baví botaniky. Právě teď je vhodný čas ochutnat bršlici kozí nohu a kerblík. Často rostou dokonce spolu, jakoby se radostně objímaly.

Bršlice, opovrhovaný plevel

Každý, kdo má u chalupy sad, ji zná. A také nejspíš nenávidí. V zahradách ji také málokdy vidíme kvést, protože její výhonky dříve zmizí pod sekačkami a kosami. Bršlice kozí noha se latinsky jmenuje Aegopodium podagraria. Druhé jméno prý dostala proto, že se dříve užívala jako lék proti dně. Nicméně obojí odkazuje ke vzhledu jejích listů: ty postranní vypadají trochu jako kozí kopýtko nebo jako noha stižená podagrou. Rozmnožuje se hbitě dlouhými podzemními oddenky a jako plevel je opravdu víc než protivná.

Bršlice kozí noha

Kerblík lesní

Další bylinou, která je běžně považována za plevel, je kerblík lesní. Jeho listy jsou členitější, odborně řečeno jsou dvakrát zpeřené. Vyhledává dobře vyhnojená až přehnojená vlhká místa. Najdete jej na okrajích potoků a na podmáčených špatně meliorovaných loukách, vedle kompostů. Je to vynikající bylina, ale má některé matoucí dvojníky. Jeho určení je třeba věnovat dostatek pozornosti. Stonky kerblíku jsou zelené, bez skvrn a hladké bez chlupů.

Kerblík lesní

Jarní salát z bršliceJak s nimi v kuchyni

U obou bylin je třeba vybírat jen velmi, velmi mladé výhonky, takové, které mají ještě něžnou hráškově zelenou barvu. Na povrchu bývají ještě lesklé, jak se teprve nedávno vylouply z útrob země. Jsou to oba dva plevele, takže si můžeme marnotratně vybírat, co utrhneme. Na trsech to obvykle není ani znát.

Jsou dobrou náhražkou petržele, libečku, naťového celeru… Dají se používat jako přídavek do různých salátů například z kořenové zeleniny – mrkve, řepy – nebo i brambor. Můžete je nasekat do polévky místo petržele. Dávkování je velmi individuální a také záleží na tom, jaké listy jste našli. Ty mladinké mají logicky jemnou chuť a jsou dobré syrové, ty vyvinutější patří do polévky nebo jiných teplých jídel.

Kerblík lesní a Bršlice kozí noha

Kerblík lesní a Bršlice kozí noha

Autor: Jana Vlková; www.kytkykjidlu.blogspot.cz

 

Článek

Ptačinec žabinec

Žabinec patří na talíř

Zavádějící pojmenování, rozpínavost na zeleninových záhonech, ale také vitamíny a křupavé lístky. Poznejte další plevel, na kterém si můžete pochutnat.

Článek

Listy řebříčku obecného Foto: Thinkstock

Ochutnejte to nejlepší z trávníků

Dekorativní a chutné byliny, po kterých celý rok klidně šlapeme, teď můžeme pozvat do kuchyně.

Článek

Sedmikrásky na talíři  Foto: isifa.com

Sedmikráskou si ozdobíte talíř po celé léto

Provází nás od jara do podzimu. Je ideální květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…

Videa

reklama

reklama