Dekorativní a chutné byliny, po kterých celý rok klidně šlapeme, teď můžeme pozvat do kuchyně.
Ochutnejte to nejlepší z trávníků
Než se na všech trávnících rozdrnčí sekačky, podívejte se, zda tam není něco dobrého k snědku. Jarní výhonky některých rostlin, které považujeme za plevel, jsou překvapivě chutné. Velkými favority prvních dubnových týdnů jsou kokoška pastuší tobolka a řebříček obecný. Z obou se později stanou houževnaté byliny, jimž mohou holdovat už jen přežvýkavci.
Achillova oblíbená bylina
Řebříček obecný zjara raší v hustých přízemních růžicích. Jeho listy si s ničím nesplete. Připomínají totiž žebříky, jak se dříve vyráběly – na kmeni se ponechaly větve tak, aby se po nich dalo pohodlně vylézt třeba na sýpku. Svoje latinské jméno Achillea millefolium dostal řebříček po slavném řeckém bojovníkovi Achillovi. Báje praví, že když byl jako chlapec v učení u Cheirona, slavného kentaura, naučil se léčit rány právě řebříčkem. Tyto dvě postavy bývají někdy zobrazovány spolu, ovšem bez byliny, o níž je právě řeč. Jarní řebříček ony léčivé vlastnosti zatím nemá, má ovšem překvapivě jemnou chuť. Šlechtěné variety ze záhonku tyto kulinární vlastnosti zpravidla postrádají.
Kokoška pastuší tobolka
Jako jedna z mála rostlin má tři jména. I tato bylina se dere na svět z přízemní růžice, jejíž listy jsou tvarem podobné jako u pampelišky. Stonek je relativně dlouhý, protože kokoška kvete velmi dlouho. Na hroznovitém květenství se již velmi brzy tvoří charakteristické plody. Botanici jim říkají jednoduše šešulky, ale klasik Mathioli o nich píše poeticky: „Má též květ bílý, z něhož se vytvářejí jakési toboličky podoby malého srdéčka, visící na dlouhých stopkách.“
Kokoška je považována za úporný plevel, protože se dokáže přizpůsobit téměř každému prostředí. Zjara si můžete natrhat jak přízemní listy, tak horní část květu. Protože je tato bylina příbuzná s běžně konzumovanými brukvovitými, nepřekvapí její chuť. Kokošky, které vyrostly na vlhkém místě, chutnají po kedlubnech a brokolici, ty ze sušších stanovišť v sobě mají více štiplavosti jako například ředkvička.
Syrové jsou nejlepší
Řebříček se hodí jako dekorace do nejrůznějších salátů. Jeho chuť není výrazná, jeho vzhled je ovšem oslnivý. Zubaté lístečky zkrášlí i různá teplá jídla, jako jsou třeba šťouchané brambory nebo rýže. Nehodí se do omáček nebo polévek, kde se utopí.
Kokoška dobře chutná s méně výraznými jídly. Je vynikající na chléb s máslem nebo s tvarohem.
Obě byliny si libují ve společnosti slaných jídel. Tepelnou úpravou se jejich svěží vlastnosti poničí.
Kokoška pastuší tobolka. Foto: Profimedia.cz
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz