Brutnák je báječná rostlina

Brutnák lékařský  Foto:
Brutnák lékařský
Foto: archiv

Modré hvězdičky jsou ideálním objektem pro všechny začínající milovníky jedlých květů.

Brutnák lékařský (Borago officinalis) je jednoletá bylina, ale v amatérských pěstitelích občas vyvolává pocit, že se jedná o trvalku. Kde jednou vyroste a šťastně vykvete, tam se radostně vysemení i následující roky. Je to rostlina teplomilná, v Česku se ve volné přírodě vyskytuje většinou jen na jižní Moravě. V nižších polohách je však její pěstování v zahradách hračka.

Příbuzenské spřízněnosti

Brutnák lékařský 3Botanická čeleď brutnákovité se dříve nazývala drsnolisté. Je pochopitelné proč, když se na některé nejběžnější zástupce podíváte.

Vedle brutnáku patří do této skupiny ještě kostival, pilát, jejichž květy jsou také jedlé, ale i pomněnka. Jejich listy jsou však na rozdíl od brutnáku dobré jen velmi mladé nebo vůbec. Všechny uvedené rostliny jsou poměrně choulostivé na dopravu. Tedy jakmile je utrhnete, je třeba je okamžitě podávat.

Brutnák lékařský 4

Po čem chutná brutnák?

Brutnák lékařský 2Brutnák kvete velmi dlouho. Je to způsobeno jednak tím, že jeho rostliny jsou poměrně velké a bohatě větvené, a také tím, že semena, která se samovolně vysévají, klíčí postupně.

Chutná po ústřicích, píše se často. My tady v Česku ovšem žijeme v jiné realitě a tak snadněji vystopujeme chuť okurek nebo mladých kedluben. Celá rostlina je opravdu dost srstnatá, takže intuitivně budete do kuchyně používat jenom mladé listy. V tuto roční dobu to znamená listy z okolí růstového vrcholu nebo výhonky pozdě vyklíčených rostlinek. Listy je třeba před použitím nasekat hodně nadrobno.

Co s nimi v kuchyni

Záleží jen na naší kulinární fantazii, co s brutnákem v kuchyni uděláme. Listy se mohou přimíchat do nejrůznějších salátů a to nejen zeleninových. Díky své relativní „tuhosti“ se dobře snáší s luštěninami, těstovinami, bramborami. Listy ale i květy se hodí do nejrůznějších dipů podobného typu jako tzatziki. Květy jsou skutečně jedny z nejkrásnějších jedlých dekorací. Pravidelnou pětičetnou korunu podpírá kalich a v jejím středu kontrastně vystupuje tmavý pestík a tyčinky. Působí na pohled křehce, ale jsou relativně odolné. Květy zamrazené do ledových kostek jsou neodolatelná dekorace do limonád i složitých drinků.

Brutnák lékařský 5

Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz

Článek

Sedmikrásky na talíři  Foto: isifa.com

Sedmikráskou si ozdobíte talíř po celé léto

Provází nás od jara do podzimu. Je ideální květinou pro začátečníky. Trvanlivá, krásná, chutná…

 

Článek

Růže v kuchyni  Foto: Thinkstock

Růže růžové, bílé i červené patří do kuchyně

Nejvznešenější rostlina mírného pásma. Můžeme se jí kořit v parcích i zahradách, ale také ji můžeme jíst.

Článek

Hrachy a hrachory  Foto: Thinkstock

Hrachy a hrachory a jiné lahůdky

V každém květu jemná příchuť mladého hrášku. Nebojte se ochutnávat louky, kvetoucí zeleninové záhony nebo okrasné zahrady.

Videa

reklama

reklama