Speciály

Slané i sladké recepty, ve kterých hraje rýže hlavní roli

Rýže je v mnoha zemích zemích světa nejdůležitější složkou jídelníčku, a i když u nás není původní plodinou, dnes už je i v české kuchyni domestikovaná. No řekněte, s čím byste si dali španělské ptáčky? A co oblíbené kopečkové rizoto?

Rýže je vnímána především jako příloha – hlavně v asijské kuchyni je miska voňavé rýže jednoduchým podkladem pro chuťově výrazná jídla. Stejně tak i u nás využíváme rýži jako přílohu k omáčkám. Rýže je ale natolik výjimečná surovina, že z ní lze připravit i dokonalá samostatná jídla. Italské "risotto", japonské sushi, španělská paella... Ale i výborné sladké dezerty – thajskou lepivou rýži s mangem nebo horké nákypy či snídaňové kaše.

Druhů rýže je mnoho a každý druh se hodí na jiný typ jídla. K asijské kuchyni dobře sedí jasmínová nebo basmati, na "risotto" se používá kulatozrná rýže Arborio nebo Carnarolli, na sushi je potřeba použít speciální sushi rýži, na dezerty se používá rýže s vyšším obsahem škrobu...

Postavte rýži na domácí piedestal a vařte z ní skvělá jídla, ve kterých zazáří:

Recepty