Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Zeleninové birjání s vaječnou omeletou

Moje hodnocení
4x

Indické birjání překypuje zeleninou. Zapečením s rýží se všechny chutě lahodně spojí a první sousto vás vezme do horké voňavé Indie. Tuto mírnou verzi si zamilují děti, dochucuje ji jen koriandr a vaječná omeleta, která dodává bílkoviny i strukturu.

4 porce
30 minut
indická

Suroviny

  • nízkotučný sprej na vaření
  • rýže basmati 200 g
  • středně silné mleté kari 1 lžíce
  • česnek 2 stroužky
  • zeleninový vývar 625 ml
  • oranžová paprika 1 ks
  • jarní cibulky 6 ks
  • cukrový hrášek 50 g
  • brokolice 100 g
  • květák 100 g
  • kukuřice (konzervovaná nebo mražená) 50 g
  • hrášek (mražený hrášek) 50 g
  • čerstvý koriandr 1 velká hrst
  • středně velká vejce 3 ks
  • šťáva z 1/2 citronu
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Dno hrnce postříkejte nízkotučným sprejem a na středním stupni opékejte rýži, kari koření a oloupaný a nadrobno nasekaný česnek. Za stálého míchání smažte 1–2 minuty, přilijte vývar, dobře vmíchejte, snižte teplotu, zakryjte a nechte 10–15 minut probublávat, podle návodu na obalu rýže. Hotovo bude, až se rýže uvaří a vsákne všechen vývar.
  2. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – papriku na kostičky, cibulky nahrubo, cukrový hrášek na třetiny, brokolici a květák rozdělte na malé růžičky, a pokud používáte kukuřici z konzervy, slijte ji.
  3. Dno pánve nebo woku nastříkejte sprejem, zahřívejte na středním stupni, vsypte všechnu zeleninu včetně mraženého hrášku a smažte zhruba 10 minut. Průběžně míchejte, zelenina má zůstat křupavá.
  4. Až bude rýže uvařená, sundejte pokličku, přidejte hotovou zeleninu a vmíchejte většinu nadrobno nasekaného koriandru. Opět přiklopte, aby směs nevychladla.
  5. V misce prošlehejte vidličkou vejce, osolte a opepřete. Dno čisté pánve postříkejte nízkotučným sprejem a postavte na střední plamen. Vlijte vejce a smažte z jedné strany 1–2 minuty, pak obraťte, omeletu dodělejte a sejměte z pánve.
  6. Do rýže vmíchejte citronovou šťávu, omeletu nakrájejte na proužky a poskládejte navrch. Posypte zbývajícím koriandrem a podávejte.

PRIMA TIP: Místo kari můžete použít směs birjání masala, kterou si jednoduše připravíte doma. Opražte na pánvi 1 svitek skořice, 1 hvězdičku badyánu, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky kuliček černého pepře, 1 černý nebo zelený kardamom, 1/4 lžičky semínek fenyklu a 1/4 lžičky semínek hořčičce, až se rozvoní, přesypte do hmoždíře, podrťte, vraťte do pánve a pokračujte restováním zeleniny podle receptu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty