reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Zeleninové birjání s vaječnou omeletou
Autor: Špetka chuti Zeleninové birjání s vaječnou omeletou

Zeleninové birjání s vaječnou omeletou

Hodnoceno: 2x
Indické birjání překypuje zeleninou. Zapečením s rýží se všechny chutě lahodně spojí a první sousto vás vezme do horké voňavé Indie. Tuto mírnou verzi si zamilují děti, dochucuje ji jen koriandr a vaječná omeleta, která dodává bílkoviny i strukturu.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Dno hrnce postříkejte nízkotučným sprejem a na středním stupni opékejte rýži, kari koření a oloupaný a nadrobno nasekaný česnek. Za stálého míchání smažte 1–2 minuty, přilijte vývar, dobře vmíchejte, snižte teplotu, zakryjte a nechte 10–15 minut probublávat, podle návodu na obalu rýže. Hotovo bude, až se rýže uvaří a vsákne všechen vývar.
  2. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – papriku na kostičky, cibulky nahrubo, cukrový hrášek na třetiny, brokolici a květák rozdělte na malé růžičky, a pokud používáte kukuřici z konzervy, slijte ji. 
  3. Dno pánve nebo woku nastříkejte sprejem, zahřívejte na středním stupni, vsypte všechnu zeleninu včetně mraženého hrášku a smažte zhruba 10 minut. Průběžně míchejte, zelenina má zůstat křupavá. 
  4. Až bude rýže uvařená, sundejte pokličku, přidejte hotovou zeleninu a vmíchejte většinu nadrobno nasekaného koriandru. Opět přiklopte, aby směs nevychladla.
  5. V misce prošlehejte vidličkou vejce, osolte a opepřete. Dno čisté pánve postříkejte nízkotučným sprejem a postavte na střední plamen. Vlijte vejce a smažte z jedné strany 1–2 minuty, pak obraťte, omeletu dodělejte a sejměte z pánve.
  6. Do rýže vmíchejte citronovou šťávu, omeletu nakrájejte na proužky a poskládejte navrch. Posypte zbývajícím koriandrem a podávejte.

PRIMA TIP: Místo kari můžete použít směs birjání masala, kterou si jednoduše připravíte doma. Opražte na pánvi 1 svitek skořice, 1 hvězdičku badyánu, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky kuliček černého pepře, 1 černý nebo zelený kardamom, 1/4 lžičky semínek fenyklu a 1/4 lžičky semínek hořčičce, až se rozvoní, přesypte do hmoždíře, podrťte, vraťte do pánve a pokračujte restováním zeleniny podle receptu. 

Zeleninové birjání s vaječnou omeletou
Autor: Špetka chuti Zeleninové birjání s vaječnou omeletou

reklama

Špetka chuti
Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Kate a Kay vedly společně 12 let restauraci v Británii, když zjistily, že se jejich oblečení podezřele zmenšuje. Místo tvrdé diety se pečlivě podívaly na to, co každý den jedí a rozhodly se upravit svůj jídelníček tak, aby si jídlo stále užívaly, ale zbytečně nekynuly. Za rok zhubly dohromady téměř 80 kg a rozhodly se o své zkušenosti podělit.

Blog pinchofnom.com zaznamenal raketový úspěch, stejně jako zájem fanoušků na sociálních sítích. Očekávaná kniha Pinch of Nom – Špetka chuti konečně vychází i v češtině. Obsahuje sto lákavých, lahodných a zároveň jednoduchých receptů, z nichž třetina je vegetariánská. Každý recept zkouší dvacet členů komunity Pinch of Nom, kteří zaručují, že výsledný pokrm je skutečně zdravý, chutný a mimořádně snadný na přípravu. Užijte si mlsání bez výčitek a zjistěte, že dobře jíst může být báječná zábava bez únavného počítání kalorií. 

Vydalo nakladatelství Esence

Související témata: bez masa , omeleta , vejce , rýže , Indická kuchyně