Suroviny
- nízkotučný sprej (na vaření)
- rýže basmati 200 g
- kari koření (středně silné mleté ) 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zeleninový vývar 625 ml
- oranžová paprika 1 ks
- cukrový hrášek 50 g
- brokolice 100 g
- květák 100 g
- kukuřice (konzervovaná nebo mražená) 50 g
- mražený hrášek 50 g
- koriandr (čerstvý ) 1 velká hrst
- vejce (středně velká ) 3 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Dno hrnce postříkejte nízkotučným sprejem a na středním stupni opékejte rýži, kari koření a oloupaný a nadrobno nasekaný česnek. Za stálého míchání smažte 1–2 minuty, přilijte vývar, dobře vmíchejte, snižte teplotu, zakryjte a nechte 10–15 minut probublávat, podle návodu na obalu rýže. Hotovo bude, až se rýže uvaří a vsákne všechen vývar.
- Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – papriku na kostičky, cibulky nahrubo, cukrový hrášek na třetiny, brokolici a květák rozdělte na malé růžičky, a pokud používáte kukuřici z konzervy, slijte ji.
- Dno pánve nebo woku nastříkejte sprejem, zahřívejte na středním stupni, vsypte všechnu zeleninu včetně mraženého hrášku a smažte zhruba 10 minut. Průběžně míchejte, zelenina má zůstat křupavá.
- Až bude rýže uvařená, sundejte pokličku, přidejte hotovou zeleninu a vmíchejte většinu nadrobno nasekaného koriandru. Opět přiklopte, aby směs nevychladla.
- V misce prošlehejte vidličkou vejce, osolte a opepřete. Dno čisté pánve postříkejte nízkotučným sprejem a postavte na střední plamen. Vlijte vejce a smažte z jedné strany 1–2 minuty, pak obraťte, omeletu dodělejte a sejměte z pánve.
- Do rýže vmíchejte citronovou šťávu, omeletu nakrájejte na proužky a poskládejte navrch. Posypte zbývajícím koriandrem a podávejte.
PRIMA TIP: Místo kari můžete použít směs birjání masala, kterou si jednoduše připravíte doma. Opražte na pánvi 1 svitek skořice, 1 hvězdičku badyánu, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky kmínu, 1/2 lžičky kuliček černého pepře, 1 černý nebo zelený kardamom, 1/4 lžičky semínek fenyklu a 1/4 lžičky semínek hořčičce, až se rozvoní, přesypte do hmoždíře, podrťte, vraťte do pánve a pokračujte restováním zeleniny podle receptu.
Zeleninové birjání s vaječnou omeletou Zdroj: Špetka chuti