Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Znojemské okurky léčily mor, poté se staly pochoutkou. Nyní se u nás přestávají vyrábět

Znojemské okurky

Znojemské okurky Zdroj: istock.com

  • Zavřít
Znojemské okurky

Znojemské okurky Zdroj: istock.com

Znojemské nakládané okurky, lahodná specialita české kuchyně s bohatou historií, čelí závažné hrozbě. Tradiční továrna na okurky ve Znojmě, která představovala středobod lokální produkce, se chystá uzavřít své brány. Důsledkem tohoto kroku bude kompletní import okurek z ciziny. Tato skutečnost vyvolává obavy mezi milovníky autentických chutí a učiní z těchto nakládaných okurek drahocennou raritu.

Seznam.cz banner

Štědrý mecenáš Šebestián Freytág se zapsal do historie Louckého kláštera ve Znojmě jako vášnivý ochránce a obnovitel zchátralých budov. Ale nejen to, v 16. století dovezl do této oblasti semena okurek a spustil jejich pěstování v klášterních zahradách.

Okurky z Himálaje

Dávní předci dnešních okurek pravděpodobně pocházeli z horských oblastí Himálaje v severní Indii a jižní Číně, kde rostly na svazích v nadmořské výšce až 2 000 metrů. Tyto okurky byly v Indii pěstovány po staletí a využívaly se hojně v tradiční medicíně. Později se semena okurek dostala do Znojma z Uher, kde se věřilo, že mohou být potenciálním lékem proti moru. Nicméně tato domněnka se nepotvrdila a okurky našly své uplatnění v jiných oblastech.

Místní zemědělci si časem uvědomili, že je možné okurky uchovat déle, když je budou nakládat do octového nálevu s kořením a bylinkami. Tím vznikl tradiční recept na znojemské nakládané okurky, který se předával z generace na generaci. Tato kyselá pochoutka má historii sahající až do 19. století.

Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Nakládané okurky jako od babičky: jednoduchý postup v 7 krocích

Chuť je jedinečná

Znojemské nakládané okurky mají jedinečnou a výraznou chuť, kterou nelze srovnávat s běžnými nakládanými okurkami. Jejich tajemství spočívá v dokonale vyváženém octovém nálevu a kořenění. Jsou křupavé se svěží strukturou, kterou si uchovávají i po naložení.

Chuť znojemských nakládaných okurek je kyselá, ale vyvážená sladkostí a aromatickým kořením. Pepřová složka dodává okurkám pikantní nádech. Vůně okurky je také velmi specifická a zároveň příjemná.

Uvařte si oblíbené šunkofleky, ke kterým je nakládaná okurka nezbytným doplňkem

Kompletní recept najdete ZDE

Postup výroby

Proces výroby nakládaných okurek ze Znojma je poměrně jednoduchý, ale vyžaduje pečlivou ruku a správné suroviny. Klíčovým prvkem je samozřejmě kvalitní čerstvá okurka nakládačka, která by měla být pevná, mladá a bez známek přezrálosti.

Následně se okurky vkládají do sklenic společně s plátky cibule, mrkví, novým kořením, kuličkami pepře a hořčičným semínkem. Nesmí se zapomenout ani na čerstvý kopr. Zároveň se připravuje nálev z octa, vody, cukru a soli. Tento nálev se přivede k varu, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí.

Vařící nálev se nalije do sklenic s okurkami a ostatními ingrediencemi a celý obsah se pečlivě uzavře a sterilizuje. Sklenice s okurkami se nechají vychladnout víčkem dolů a následně se skladují v chladu a temnu, kde dozrávají a nabírají svou charakteristickou chuť.

Rodinný recept na kvašáky – rychle kvašené přerostlé okurky nakládačky jsou zdravé a skvěle chutnají
Zelenina

Rodinný recept na kvašáky – rychle kvašené přerostlé okurky nakládačky jsou zdravé a skvěle chutnají

11

Půl století stará tradice končí

Nyní se na národní okurkový poklad snesl krutý osud. Znojemské okurky se už několik let nevyrábějí ve Znojmě, ale v zahraničí a v konzervárně v Bzenci, která má skoro 500 let starou tradici. Nyní norská společnost Orkla, vlastnící tuto továrnu, uvedla, že do konce roku pobočku uzavře. Znojemské okurky se tak budou dovážet z ciziny.

Zdroj: zpravy.aktualne, blesk

Karlovarský knedlík a znojemská pečeně Recepty

Karlovarský knedlík a znojemská pečeně

19
Znojemská omáčka s hovězím Recepty

Znojemská omáčka s hovězím

58

Markéta Princová

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky okurky zavařování Znojmo nakládané okurky Znojemské okurky sterilizace zeleniny

Návrhy pro vás

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením Maso

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové Sladké

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Vepřový šašlik s klobásou a červenou paprikou – šťavnaté maso na gril i do trouby Recepty

Vepřový šašlik s klobásou a červenou paprikou – šťavnaté maso na gril i do trouby

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou Sladké

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák Předkrmy a chuťovky

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák


Přečtěte si také

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Maso
Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Novinky
Arašídy pod lupou – žádný obyčejný snack, ale luštěnina v oříškovém kabátku našlápnutá živinami

Arašídy pod lupou – žádný obyčejný snack, ale luštěnina v oříškovém kabátku našlápnutá živinami

Předkrmy a chuťovky
Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Sladké
Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Recepty
Vepřový šašlik s klobásou a červenou paprikou – šťavnaté maso na gril i do trouby

Vepřový šašlik s klobásou a červenou paprikou – šťavnaté maso na gril i do trouby

Novinky
Od čochtana přes mlíko až po malý šnyt. Průvodce čepováním piva z Lokálu

Od čochtana přes mlíko až po malý šnyt. Průvodce čepováním piva z Lokálu

Sladké
Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Hlavní jídla
Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty Hlavní jídla

Marry Me pasta s krevetami okouzlí jemnou krémovou omáčkou se sušenými rajčaty

Pappardelle s prosciuttem a hříbky podle Riccarda Lucqueho z restaurace Farina Těstoviny

Pappardelle s prosciuttem a hříbky podle Riccarda Lucqueho z restaurace Farina

Sladké
Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Koláč s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí podle Anuše Kejřové

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou Sladké

Dunajské vlny – vrstvené řezy s rebarborou a čokoládovou polevou

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti Sladké

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Maso
Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Sekaná s kousky zeleniny ve slaninovém kabátku vytváří na řezu pohlednou mozaiku Maso

Sekaná s kousky zeleniny ve slaninovém kabátku vytváří na řezu pohlednou mozaiku

Saláty
Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Chřest s masovými kuličkami ve smetanové omáčce – delikátní kombinace příjemně překvapí Zelenina

Chřest s masovými kuličkami ve smetanové omáčce – delikátní kombinace příjemně překvapí

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem Vegetariánské

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Nápoje
Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět Nápoje

Espresso Martini doma ke snídani nebo v proslulém baru? Jak si udělat koktejl, který ovládl svět

Gin & Tonic v netradičním pojetí aneb Zkuste to s pálenkou Nápoje

Gin & Tonic v netradičním pojetí aneb Zkuste to s pálenkou

Ryby a mořské plody
Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Treska pečená s kaparovým máslem s celerovým pyré Hlavní jídla
5

Treska pečená s kaparovým máslem s celerovým pyré

Polévky
Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Krémová kuřecí polévka s máslovými fazolemi – sytý oběd provoněný bylinkami

Kopřivová polévka – jarní hit z Pastacaffé, který si zamilujete už po první lžičce Polévky

Kopřivová polévka – jarní hit z Pastacaffé, který si zamilujete už po první lžičce

Bramborová krémová polévka s pažitkou – jednoduchá příprava a minimum surovin Polévky

Bramborová krémová polévka s pažitkou – jednoduchá příprava a minimum surovin

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso Předkrmy a chuťovky

Retro camping salát podle receptu z řeznictví Naše maso

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák Předkrmy a chuťovky

Kuřecí nudličky s červenou paprikou na topince – jemně pikantní směs à la kaťák

Vegetariánské
Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Křupavý pečený květák v bagetě s avokádovým dipem
a zeleninovým salátem

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku Zelenina

Zelený chřest se sýrovou drobenkou – jarní zelenina v křupavém kabátku

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny – dokonalá jarní chuťovka Vegetariánské

Vegetariánské „skotské“ vejce z hrášku, špenátu a cizrny – dokonalá jarní chuťovka

Sladké
Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Kynutý zamotaný koláč s jahodami a pudinkem – vyzkoušejte šťavnatý moučník plný chuti

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou Sladké

Tvarohové „cheesecake“ řezy s rebarborou, jahodami a křupavou drobenkou

Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchty v troubě – luxusní snídaně nebo zdravý dezert Sladké

Maková ovesná kaše s pomerančem podle Buchty v troubě – luxusní snídaně nebo zdravý dezert

Recepty
Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou Saláty

Poklady belgické kuchyně: Lutyšský bramborový salát s fazolkami, jablky a křupavou slaninou

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem Saláty

Beze zbytku: Asijský salát s křupavou ochucenou rýží a arašídovým dresinkem

Přílohy
Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Špenátové halušky s nivovou omáčkou, křupavou slaninou a karamelizovanou cibulí

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce Recepty

Kopřivová nádivka s mandlemi – lehká jarní klasika ideální nejen na Velikonoce

Kuře na paprice se špenátovými noky – česká klasika v jarním kabátku Maso

Kuře na paprice se špenátovými noky – česká klasika v jarním kabátku

prima-cnn-news

Zelenskyj oznámil, že je připraven setkat se s Putinem. Ve čtvrtek bude v Istanbulu Už žádné výmluvy, zakažte AfD, apelovali Němci na Merze. Stranu přitom volí každý čtvrtý Turek k Lipavskému: Jste symbol, proč nevolit ODS. V Bruselu hájíme české zájmy, řekl ministr

prima-zeny

Mámy podle horoskopu: Ty nejlepší jsou narozené ve znamení Ryb a Raka Kvíz: Božský Jiří Bartoška a jeho nejslavnější role Desetimetrový bazén a čtyři ložnice. Bartoška si na sklonku života nechal postavit luxusní dům

prima-zoom

Proč jsou ve výtazích zrcadla? Našli jsme unikátní vodní planetu? Zamrzlý gigant nemá ve vesmíru obdoby U místa, kde bylo odpáleno 456 jaderných bomb, byste žít nechtěli. Sověti ho oficiálně uzavřeli

prima-fresh

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Těhotnej kuchař: Hovězí na divoko – pomalu pečené maso na víně s kořenovou zeleninou a divokým kořením Arašídy pod lupou – žádný obyčejný snack, ale luštěnina v oříškovém kabátku našlápnutá živinami

prima-cool

Noví X-Meni loví režiséra Návrat Godzilly a Konga potvrzen. Jejich další týmovka dostala kryptickou upoutávku Drsný komiksový seriál s orlem je zpátky. Trailer 2. série má velký finální zvrat

playboy

Co vás čeká v květnovém vydání magazínu Playboy? Bohém Pastrňák, magistr Vejmelka a dědek Červenka! Tato trojka potáhne repre ke zlatu Nahota pod peřinou: Spěte bez pyžama, říká lékař. Tělo, mozek i vztah vám poděkují

lajk

Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo Láďa Hruška se vzdal snu na rekonstrukci stavení. Chátrající dům raději prodává Benda o zápasu s Novotným: Dát mu přes tlamu je občanská povinnost, nejen za Aničku

prima-living

Ledoví muži letos nezklamou, v noci bude pod nulou. Kdo byli Pankrác, Servác a Bonifác? Pěstujte pryskyřník asijský a užívejte si jeho krásné květy celé léto Mochna husí uvolňuje křeče a pomáhá při kašli. Účinné jsou léčivé čaje i obklady

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.