Suroviny
- mrkev 2 ks
- pórek 1 ks
- brambory 2 ks
- Máslo 1 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- Sůl
- Pepř
- parmazán na ozdobu
Pesto
- jarní bylinky (bršlice, mladé listy pampelišek, medvědí česnek, řebříček, popenec) 2 plné hrnky
- Česnek 2 stroužky
- lehce pražené ořechy (vlašské, lískové nebo mandle) 1 hrnek
- Olivový olej 1/2 hrnku
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- PESTO: Nejprve si připravte pesto. Omyté a osušené byliny, stroužky česneku a ořechy společně posekejte v mixéru. Postupně přilévejte olej, až vznikne jednolitá zelená pasta. Na závěr do ní vmíchejte parmazán, osolte ji a opepřete.
- Omytou a očištěnou mrkev a pórek nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na kostky. V kastrolu rozehřejte máslo a vsypte do něj zeleninu. Restujte ji na mírném ohni 5 minut. Potom zalijte vývarem, osolte a opepřete. Vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut.
- Polovinu polévky rozmixujte ponorným mixérem na krém. Přidejte 2 lžíce pesta a vše vraťte do původního kastrolu k nerozmixované části polévky.
- Horkou polévku rozdělte do talířů a podávejte se strouhaným parmazánem.
- Prima tip: Zbylé pesto uchovejte v chladu a použijte ho do těstovin nebo jen tak na opečený bílý chléb.