redakce Prima FRESH

Zářivě zelené pesto z toskánské černé kapusty s ořechy

Moje hodnocení
2x

Pesto je univerzální omáčka, která pochází z italského města Janov. Slovo pesto pochází z italského slova, které znamená „tlučený“ nebo „drcený“. Pesto alla genovese neboli janovské pesto je nejoblíbenější verzí, která se vyrábí z čerstvé bazalky. Omáčku však lze připravit z jakéhokoli druhu zeleniny, bylinky nebo zelené listové zeleniny, jako je například pesto z rukoly, medvědího česneku nebo z česnekových výhonků. Vyměňte bazalku za toskánskou listovou kapustu a připravte skvělou omáčku, která je skvělá na těstoviny, na topinky, do sendvičů nebo na ozdobu krémových polévek.

10 porcí
10 minut

Suroviny

Pesto lze připravit i z kadeřávku, ale pokud narazíte na černou kapustu, dejte jí šanci. Má jemnější chuť a výraznější barvu. Pesto lze připravit ze syrové kapusty, ale pokud chcete svěží a zářivou zelenou barvu, listy zbavené košťálů vhoďte na 30 vteřin do vroucí vody a poté zchlaďte v míse s vodou a ledem. Poté blanšírované a okapané listy dejte do mixéru a zpracujte na pesto. Na vyvážení kořenité chuti listové kapusty přidejte špetku cukru.

Postup přípravy

  1. Do mixéru dejte ořechy, nahrubo nastrouhaný parmazán a oloupané stroužky česneku. Mixujte, dokud nebudou jemně namleté, asi 20 až 30 sekund.
  2. Přidejte natrhané listy kapusty bez košťálů, petrželku nebo bazalku, citronovou šťávu, cukr a košer sůl. Zapněte mixér a postupně přilévejte olivový olej: mixujte, dokud se suroviny nespojí v hustou olejovitou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
  3. Konzumujte ihned nebo uchovávejte v chladničce až 1 týden (v chladničce pesto ztuhne, proto ho před podáváním nechte odstát k pokojové teplotě). Můžete také zmrazit na několik měsíců např. ve formičkách na led.

Vyzkoušejte také pečeného lososa s netradičním koprovým pestem podle Karolíny Kamberské

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty