Suroviny
- kešu (nebo vlašské ořechy či piniová semínka) 1/2 hrnku
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- česnek 2 stroužky
- kapusta (toskánská listová Cavolo Nero) 2 hrnky
- hladkolistá petržel (nebo bazalka) 1–2 hrsti
- citronová šťáva 1 lžíce
- cukr 1/2 lžičky
- sůl
- extra virgin olivový olej 1/2 hrnku
Pesto lze připravit i z kadeřávku, ale pokud narazíte na černou kapustu, dejte jí šanci. Má jemnější chuť a výraznější barvu. Pesto lze připravit ze syrové kapusty, ale pokud chcete svěží a zářivou zelenou barvu, listy zbavené košťálů vhoďte na 30 vteřin do vroucí vody a poté zchlaďte v míse s vodou a ledem. Poté blanšírované a okapané listy dejte do mixéru a zpracujte na pesto. Na vyvážení kořenité chuti listové kapusty přidejte špetku cukru.
Postup přípravy
- Do mixéru dejte ořechy, nahrubo nastrouhaný parmazán a oloupané stroužky česneku. Mixujte, dokud nebudou jemně namleté, asi 20 až 30 sekund.
- Přidejte natrhané listy kapusty bez košťálů, petrželku nebo bazalku, citronovou šťávu, cukr a košer sůl. Zapněte mixér a postupně přilévejte olivový olej: mixujte, dokud se suroviny nespojí v hustou olejovitou omáčku. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.
- Konzumujte ihned nebo uchovávejte v chladničce až 1 týden (v chladničce pesto ztuhne, proto ho před podáváním nechte odstát k pokojové teplotě). Můžete také zmrazit na několik měsíců např. ve formičkách na led.
Vyzkoušejte také pečeného lososa s netradičním koprovým pestem podle Karolíny Kamberské
Kompletní recept najdete ZDE