Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

  • Zavřít
Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

Romantická metropole Francie není oblíbenou výletní destinací jen pro své impozantní památky, ale stále častěji taky pro skvělou kuchyni. Díky levným letenkám se dnes dá v rámci Evropy zaletět jen tak na víkend kamkoliv, aniž by to člověka zruinovalo.

Seznam.cz banner

To přijde až při placení účtů v restauracích! Když za tři éclairs platím 18 euro, tedy v přepočtu asi tolik, co za oběd pro dva v Praze, protáčejí se mi panenky. Tedy až do té doby, než se zakousnu.

Ve vysoké cukrařině zkrátka Francie nemá konkurenci. Dokonalé, křupavé odpalované těsto s kulatým otvorem uprostřed, který snad musel být vytvořen nějakým cukrářským kružítkem, v kombinaci s krémy tak akorát tekutými, aby se rozplývaly na jazyku, ale nevytékaly ven, a vychytaná poleva na povrchu. Takové éclairs mají v podniku L’Éclair de Génie. U tří kousků naneštěstí pro moji peněženku nezůstalo a ochutnala jsem kromě příchutí citron a exotický citrus yuzu, čokoláda a slaný karamel s praskacím práškem, také pekanové ořechy a pistácie. Mým osobním favoritem byl slaný karamel s praskacím práškem, protože když někoho napadne takový úlet a ještě to skvěle chutná, musí se to ocenit.

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu
Recepty

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu

15

Makronky už jsou tedy v Paříží celkem passé. Pořád jsou samozřejmě k dostání ve všech cukrářstvích, ale není kolem nich takové šílenství jako právě kolem éclaires. Nedalo mi to a vydala jsem se navštívit také legendární pâtisserii u Pierra Hermé. Jde zkrátka o takový mercedes mezi dezerty, takže platíte mimo jiné i za značku. Vybrala jsem si jejich signature dezert, což byla obří makronka s krémem z růží a malinami, a za skoro 8 euro mě na rozdíl od eclairek čekalo zklamání. Nemohl za to ani tolik Pierre, jako spíš já, protože růže v dezertech mi asi nikdy chutnat nezačne. Věřím, že kdybych si vybrala jinak, mohla jsem být podobně nadšená jako v Geniálních Éclairkách.

Co mě mrzí, je, že jsem nestihla navštívit trendy cukrářství japonského šéfcukráře Sadaharu Aoki, který vybudoval koncept fusion dezertů kombinujících japonské chutě a tradiční francouzské postupy.

Co jsem ale nevynechala, byly samozřejmě vynikající croissanty a další pekařské produkty. Těch je na výběr nespočet na některém z pařížských trhů, za návštěvu stojí určitě obří venkovní trh u náměstí Bastily. Kromě open air pekařství je na výběr také z čerstvých ryb a mořských plodů, šťastných kuřat z Bresse nebo z palačinek nasladko i naslano.

Tu nejproslulejší palačinkárnu v Paříži ale poměrně paradoxně vlastní řecká rodina. V Au P´tit Grec není neobvyklé, že fronta na palačinky, které sníte obvykle ve stoje na baru, je asi na půl hodinové čekání. Nutno ale říct, že na rozdíl od předchozích sladkých dobort, se ze slané palačinky naplněné k prasknutí skutečně najíte. Na slané náplně se doporučují spíše galety, které jsou o trochu pevnější a křupavější. A cena je tentokrát také o poznání příjemnější, palačinky se podle náplně pohybují od 4 do 7 eur.

Komu by se zachtělo luxusnějšího hodování, než jsou palačinky na stojáka, za zmínku určitě stojí nově otevřená restaurace Tommy & co. Přestože funguje jen pár měsíců, bez rezervace není mnoho šancí získat stůl ani na oběd. Nápadité pokrmy ze základních surovin v kombinaci s moderními kuchařskými postupy jsou dotažené téměř k dokonalosti. Takže vzhůru tam, než bude narváno na měsíce dopředu. A na obědové menu pro jednoho si připravte 45 euro.

Další fine dining, který pro našince může mít celkem netypické zaměření, je Le Coq Rico – Le bistrot des Belles Volailles neboli Bistro krásných ptáků. Jedná se o podnik zaměřený na drůbež a v porovnání s Tommy & co. jde o více tradiční francouzskou kuchyni. Je možné ochutnat také legendární kuře z Bresse, což by pravděpodobně bylo nejdražší kuře ve vašem životě. Celé kuře pro dva až čtyři lidi bez přílohy stojí pěkných 98 eur.

Při návštěvě Paříže se opravdu vyplatí na chvilku odpočinout od dlouhých front před Eiffelovkou a Sacre Coeur a zapojit se do jejich gastronomické kultury – pomalu si vychutnávat jednotlivá sousta a pendlovat mezi kavárnami, bistry a restauracemi. To totiž Pařížani umí skvěle. A pokud člověk spíše než do luxusních restaurací zamíří na trhy a do menších bister, nemusí ani utratit celou výplatu.

Na další fotky se podívejte zde:

Paříž - Veronika Pořízková
Fotogalerie

Paříž - Veronika Pořízková

Autor: Veronika Pořízková, www.zghettablog.cz

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky citron Francie restaurace výlet Paříž dezert citrus karamel těsto palačinka cestování fotoreport

Návrhy pro vás

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet


Přečtěte si také

Sladké
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno!
Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Novinky
Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet Sladké

Čum na drát – kouzelný koláč s mákem, který boří internet

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Bém: Nárůst závislostí a duševních poruch je závažný. Popsal, jak se podílel na programu ANO Zloděj se v Sokolově před policií schovával v betlému. V Plzni přilákal hledaného stromeček Úleva pro řidiče: Starší auta nebudou muset na technickou kontrolu každý rok

prima-zeny

Ondřej Brzobohatý má trauma z čertů. Přiznal, zda byl hodné nebo zlobivé dítě Hradní pán má být konstantou, říká Vojta Kotek. Humor a horor ve hře mu připadají boží Vítězka Zrádců Mia: U policie jsem byla shořelá jako svíčka. Poznám, když mi partner lže

prima-zoom

Jak spánková apnoe ovlivňuje zdraví? Žloutenku poznáte podle několika příznaků, cílený lék na ni neexistuje Zima, hlad a války zdecimovaly Evropu i Asii. V tomto století byste se narodit nechtěli

prima-fresh

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

prima-cool

Euforie: tvůrce promluvil o třetí řadě Seriálové God of War nabralo velkou posilu a potěšilo jasnou vizí do budoucna Zack Snyder dostal u Netflixu padáka, ale finišuje nový film. Tady jsou první fotky

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Proč Mikuláš chodí s čertem a andělem? Tradice mikulášské nadílky u nás i ve světě Kouzelná cesmína: Legendární vánoční dekoraci si můžete pěstovat Marcipánové brambory: Sladká mikulášská nadílka rychle a snadno

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.