Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

  • Zavřít
Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou

Vydejte se na kulinární výlet po Paříži s blogerkou Veronikou Zdroj: Veronika Pořízková

Romantická metropole Francie není oblíbenou výletní destinací jen pro své impozantní památky, ale stále častěji taky pro skvělou kuchyni. Díky levným letenkám se dnes dá v rámci Evropy zaletět jen tak na víkend kamkoliv, aniž by to člověka zruinovalo.

Seznam.cz banner

To přijde až při placení účtů v restauracích! Když za tři éclairs platím 18 euro, tedy v přepočtu asi tolik, co za oběd pro dva v Praze, protáčejí se mi panenky. Tedy až do té doby, než se zakousnu.

Ve vysoké cukrařině zkrátka Francie nemá konkurenci. Dokonalé, křupavé odpalované těsto s kulatým otvorem uprostřed, který snad musel být vytvořen nějakým cukrářským kružítkem, v kombinaci s krémy tak akorát tekutými, aby se rozplývaly na jazyku, ale nevytékaly ven, a vychytaná poleva na povrchu. Takové éclairs mají v podniku L’Éclair de Génie. U tří kousků naneštěstí pro moji peněženku nezůstalo a ochutnala jsem kromě příchutí citron a exotický citrus yuzu, čokoláda a slaný karamel s praskacím práškem, také pekanové ořechy a pistácie. Mým osobním favoritem byl slaný karamel s praskacím práškem, protože když někoho napadne takový úlet a ještě to skvěle chutná, musí se to ocenit.

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu
Recepty

Francouzské éclairs, jak se pečou v Přístavu

14

Makronky už jsou tedy v Paříží celkem passé. Pořád jsou samozřejmě k dostání ve všech cukrářstvích, ale není kolem nich takové šílenství jako právě kolem éclaires. Nedalo mi to a vydala jsem se navštívit také legendární pâtisserii u Pierra Hermé. Jde zkrátka o takový mercedes mezi dezerty, takže platíte mimo jiné i za značku. Vybrala jsem si jejich signature dezert, což byla obří makronka s krémem z růží a malinami, a za skoro 8 euro mě na rozdíl od eclairek čekalo zklamání. Nemohl za to ani tolik Pierre, jako spíš já, protože růže v dezertech mi asi nikdy chutnat nezačne. Věřím, že kdybych si vybrala jinak, mohla jsem být podobně nadšená jako v Geniálních Éclairkách.

Co mě mrzí, je, že jsem nestihla navštívit trendy cukrářství japonského šéfcukráře Sadaharu Aoki, který vybudoval koncept fusion dezertů kombinujících japonské chutě a tradiční francouzské postupy.

Co jsem ale nevynechala, byly samozřejmě vynikající croissanty a další pekařské produkty. Těch je na výběr nespočet na některém z pařížských trhů, za návštěvu stojí určitě obří venkovní trh u náměstí Bastily. Kromě open air pekařství je na výběr také z čerstvých ryb a mořských plodů, šťastných kuřat z Bresse nebo z palačinek nasladko i naslano.

Tu nejproslulejší palačinkárnu v Paříži ale poměrně paradoxně vlastní řecká rodina. V Au P´tit Grec není neobvyklé, že fronta na palačinky, které sníte obvykle ve stoje na baru, je asi na půl hodinové čekání. Nutno ale říct, že na rozdíl od předchozích sladkých dobort, se ze slané palačinky naplněné k prasknutí skutečně najíte. Na slané náplně se doporučují spíše galety, které jsou o trochu pevnější a křupavější. A cena je tentokrát také o poznání příjemnější, palačinky se podle náplně pohybují od 4 do 7 eur.

Komu by se zachtělo luxusnějšího hodování, než jsou palačinky na stojáka, za zmínku určitě stojí nově otevřená restaurace Tommy & co. Přestože funguje jen pár měsíců, bez rezervace není mnoho šancí získat stůl ani na oběd. Nápadité pokrmy ze základních surovin v kombinaci s moderními kuchařskými postupy jsou dotažené téměř k dokonalosti. Takže vzhůru tam, než bude narváno na měsíce dopředu. A na obědové menu pro jednoho si připravte 45 euro.

Další fine dining, který pro našince může mít celkem netypické zaměření, je Le Coq Rico – Le bistrot des Belles Volailles neboli Bistro krásných ptáků. Jedná se o podnik zaměřený na drůbež a v porovnání s Tommy & co. jde o více tradiční francouzskou kuchyni. Je možné ochutnat také legendární kuře z Bresse, což by pravděpodobně bylo nejdražší kuře ve vašem životě. Celé kuře pro dva až čtyři lidi bez přílohy stojí pěkných 98 eur.

Při návštěvě Paříže se opravdu vyplatí na chvilku odpočinout od dlouhých front před Eiffelovkou a Sacre Coeur a zapojit se do jejich gastronomické kultury – pomalu si vychutnávat jednotlivá sousta a pendlovat mezi kavárnami, bistry a restauracemi. To totiž Pařížani umí skvěle. A pokud člověk spíše než do luxusních restaurací zamíří na trhy a do menších bister, nemusí ani utratit celou výplatu.

Na další fotky se podívejte zde:

Paříž - Veronika Pořízková
Fotogalerie

Paříž - Veronika Pořízková

Autor: Veronika Pořízková, www.zghettablog.cz

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky citron Francie restaurace výlet Paříž dezert citrus karamel těsto palačinka cestování fotoreport

Návrhy pro vás

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Sladké

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Maso

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi Sladké

Rohlíčky z bramborového těsta s medovým máslem a mandlemi

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve


Přečtěte si také

Sladké
Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Prostřeno!
Prostřeno: Čokoládové brownies se zmrzlinou

Prostřeno: Čokoládové brownies se zmrzlinou

Prostřeno!
Prostřeno: Kachní prso s dýňovým pyré s redukcí z portského vína a ovocného džemu

Prostřeno: Kachní prso s dýňovým pyré s redukcí z portského vína a ovocného džemu

Prostřeno!
Prostřeno: Zeleninový miso ramen

Prostřeno: Zeleninový miso ramen

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí roastbeef na chlebu

Prostřeno: Hovězí roastbeef na chlebu

Polévky
Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

PR článek
Food truck jako splněný sen. Co potřebujete k rozjezdu?

Food truck jako splněný sen. Co potřebujete k rozjezdu?

Maso
Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi Recepty

Fusilli s houbami a slaninou – podzimní klasika s italskými chutěmi

Sladké
Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem Sladké

Jablečné knedlíky z bramborového těsta – známý sladký pokrm s podzimním twistem

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek Sladké

Žitný perník s ořechy a čokoládovou polevou – jednoduchý moučník, který můžete mlsat bez výčitek

Maso
Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři Maso

Vepřové výpečky na černém pivu s jablky – dokonale hořkosladká chuť na talíři

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin Recepty

Zapečený květák s paprikami, slaninou a sýrem – vydatný oběd z pár surovin

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem Polévky

Hřejivá polévka s vepřovým masem, houbami a vejcem – pokrm inspirovaný japonským ramenem

Recepty
Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Rychlé domácí langoše bez kynutí – festivalová klasika se zakysanou smetanou a slaninou

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli Předkrmy a chuťovky

Cebularz – polské kynuté koláče s cibulí a mákem budou slušet i české tabuli

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Výrazná proměna ruské armády: Chaos je pryč. Učí se rychle, má ale své limity, tvrdí expertka Babiš se spojenci našel společného nepřítele. Chtějí najít bič na supermarkety Nové detaily řádění vraha z Bohnic: Při podepisování bodl policistu do krku, hrozí mu vězení

prima-zeny

Honza z nahé seznamky neměl lehký život. Jsem easy lover, život je krásný, říká dnes Dobrodružství Vojty Kotka začalo obřím dárkem od manželky. V maringotce už i spí Anička nařkla Čestmíra, že je včelí královnou. Další ho podezřívají, že je zrádce

prima-zoom

Putinova tajná tvář v nové knize Vrah učitelky zahrabal tělo v rozlehlém mlýně. Policii mátl báchorkami, pepřem a dezinfekcí, dnes je na svobodě Zákeřná a tichá: Rakovina slinivky zabíjí dřív, než ji stihnete poznat

prima-fresh

Domácí pacholík s karamelovou omáčkou – sladká tečka z tvarohu pro děti i dospělé Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Holandský řízek z divočáka podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu

prima-cool

Trailer: Nový horor od Sama Raimiho Autoři hry o Jiřím Károvi vybírají 450 tisíc korun. Jaké libůstky jsou v plánu? Star Wars, Harry Potter nebo Indiana Jones. Opustil nás tvůrce nejkrásnějších filmových plakátů, připomeňte si je

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Připravte se na zimu a postarejte se o topení: Krok za krokem, jak na to Jak pěstovat český ženšen a využít léčivou sílu i pikantní chuť křenu Aukuba japonská je odolná pokojovka: Tipy na pěstování i řešení problémů

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.