Suroviny
- pepř 1 špetka
- kmín 1 špetka
- sýr 200 g
- sýr lučina 1 balení
- vepřová kýta 1 kg
- brambory 2 kg
- žampion 500 g
- vejce 7 kus
- koření grilovací 1 špetka
- hořčice 1 balení
- česnek 4 stroužek
- sůl 1 špetka
- šunkový salám 200 g
Postup přípravy
Brambory umyjeme a dáme i se slupkou vařit do poloměkka. Po uvaření rozřízneme na půlky a vydlabeme vnitřek (necháme okraj asi 0,5 cm). Bramborovou výplň dáme do mísy a smícháme s Lučinou, česnekem, solí a pepřem, čímž vytvoříme náplň. Vyplníme jí vydlabané brambory a posypeme nastrouhaným sýrem.
Dáme péct, dokud brambory nezměknou. Na směs do měšců osmažíme jarní cibulku se žampiony, přidáme vajíčka a podle chuti okořeníme (sůl, pepř, drcený kmín, grilovací koření).
Během zapékání brambor můžeme připravit vepřové maso. Nakrájíme je na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí. Pak poklademe plátky šunky, na které navršíme předem připravenou směs. Zavážeme do tvaru měšce a dáme péct na 200 °C, dokud maso nezměkne (asi 1,5 až 2 hodiny).
Hlavní chod
Vepřové měšce s plněnou pečenou bramborou