Suroviny
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- mrkev (větší) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- červená chilli paprička (bez semínek) 1 ks
- rajčatový protlak 1 lžíce
- loupaná rajčata 250 g
- suché bílé víno 100 ml
- bouquet garni (petržel, tymián, rozmarýn) 1 ks
- mořský vlk 1 ks (cca 800 g)
- slávky 200 g
- vongole 200 g
- krevety 8 ks
- kalamáry 8 ks
- rybí vývar (nebo voda) 500 ml
- led 200 g
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- extra virgin olivový olej
Postup přípravy
- Nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, mrkev, bylinky svázané v bouquet garni, nasekané chilli a česnek dejte do předehřátého hrnce (na střední plamen) s olivovým olejem a pomalu restujte. Přidejte kostru a hlavu (bez očí) z mořského vlka a restujte dále. Zalijte bílým vínem a nechte vyvařit alkohol, poté přidejte hlavy a slupky z krevet, rajčatový protlak a loupaná celá rajčata a zarestujte.
- Nakonec přidejte kostky ledu a zalijte studeným rybím vývarem. Nechte pomalu přivést k varu. Od doby, kdy vývar začne vřít, stáhněte a nechte pomalu provářet cca 40 minut.
- Po 40 minutách vývar sceďte přes jemný cedník do jiného hrnce a přiveďte opět k varu. Přidejte vongole a slávky.
- Mezitím na rozpálené pánvi (na střední až vyšší výkon) s olivovým olejem opečte osoleného mořského vlka a následně kalamáry a krevety, přendejte na teplé místo (trouba na minimální výkon).
- Mušle v hrnci by v tuto chvíli měly být otevřené, takže je vyndejte z hrnce a do polévky tyčovým mixérem vymixujte olivový olej (stejným způsobem jako byste dělali majonézu). Dochuťte solí a čerstvě namletým bílým pepřem.
- Všechny mořské plody naskládejte úhledně do talíře a opatrně zalijte rybí polévkou. Ozdobte kerblíkem. K polévce můžete opéct krajíc chleba.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE