Suroviny
- cibule 500 g
- sádlo 100 g
- bílé víno (nejlépe Tramín červený) 150 ml
- olivový olej 3 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- maso (směs hovězího, telecího a vepřového) 800 g
- vývar asi 500 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- hladkolistá petržel 1 svazek
- řapíkatý celer 1 řapík
- kari koření 1 špetka
- bobkový list 1 ks
- rozmarýn 1 snítka
- jalovec 4 kuličky
- hladká mouka 2 lžíce
- vývar 750 ml
- máslo (na dokončení)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Oloupanou cibuli nakrájejte na hrubší kostičky. Smažte velkém kastrolu na směsi poloviny másla a oleje a sádla, až zprůsvitní, ale nenechte ji zabarvit. Vsypte všechno maso, nakrájené na stejnoměrné kousky.
- Promíchávejte, aby se maso opékalo ze všech stran. Vlijte papriku rozmíchanou ve víně a promíchávejte, až se víno odpaří. Podlijte vývarem, přikryjte a při velmi mírné teplotě duste asi 30 minut.
- Mezitím v jiném kastrolu rozehřejte zbylý olej s máslem, vsypte nadrobno nakrájenou petrželku a celer, kari, bobkový list, několik lístků rozmarýnu a kuličky jalovce a směs osolte a opepřete.
- Zaprašte moukou, krátce osmažte a zalijte vývarem. Při velmi mírné teplotě omáčku vařte asi půl hodiny, pak ji vlijte k masu a společně duste ještě asi 1 hodinu, až bude maso úplně měkké.
Trentinský guláš z různých druhů masa a zvlášť vařenou omáčkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také recept na pravý český vepřový guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE