Nálev
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- voda 3 litry
- mořská sůl 120 g
- česnek (lehce rozmáčklý) 2 stroužky
Pečené koleno
- vepřové koleno (zadní) 1 ks
- cibule (nakrájená nahrubó) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bobkový list
- světlé pivo 300 ml
Připravte výtečné pečené vepřové koleno podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Vepřový koleno, po kterým hluchej uslyší, slepej uvidí, coviďák ucítí a anorektička začne žrát.
Postup přípravy
- Do rendlíku dej na sucho ošolichat nový koření, celý pepř a bobkový list. Koření tak probereš k životu a pak to zalej vodou. Přidej sůl, rozmáčklý česnek, nech to přejít varem, aby se sůl rozpustila, a dej vychladnout.
- Mám tady krásný vepřový kolínko, který jsem omyl a vložil do nálevu. Je to v podstatě 4% solný roztok, v kterým to koleno necháš 48 hodin marinovat. Jestli pospícháš, udělej 8% roztok a nech 24 hodin marinovat.
- Do pekáče dej na hulváta nakrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Prdni na to mřížku, ať máš koleno ve vzduchu.
- Naložený koleno musíš pořádně umýt od toho láku, takže šup s ním pod studenou vodu a umyj ho jako dětskou prdýlku. Abys kůži neměl gumovou a pořádně se ti vypekla, koleno pořádně vysuš papírovými utěrkami.
- Pak ho dokola objeď ostrým nožem, aby se ti dobře opeklo. Vysaď potom krále na trůn, pěkně na stojáčka.
- Podlej to pivem a do trouby na 120-150 °C na 3-4 hodiny podle trouby. Když je měkký, tak ještě 20 minut pod gril.
- To finále pak probíhá jako královská korunovace. Na prkýnko vidlice a nůž, dobrá hořčice, a jestli tam nedáš vole křen, tak sis zase mohl upéct kuře. Beztak už ti leze peří z prdele. Já si pečený koleno nedokážu představit bez nakládaný zeleniny. Takže kyselá okurka a naložený domácí feferonky od mojí švagrový, zredukovanej výpek a samozřejmě dobrej čerstvej chleba. A s třema dvanáctkama to dokážeš sežrat sám.
Vyzkoušejte vepřové koleno pečené na černém pivu podle videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem