Korpus
- droždí (čerstvé) 50 g
- voda (teplá 37 °C) 500 ml
- sůl 2 lžičky
- melasa (nebo tmavý cukrový sirup) 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžičky
- celozrnná mouka 165 g
- hladká mouka 380–450 g
Náplně a dokončení
- krémový smetanový sýr 300 g
- zakysaná smetana 300 g
- sůl 1 lžička
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- dijonská hořčice (pokojové teploty) 1,5 lžíce
- rostlinný olej 100 ml
- sůl (ochucená hořčičným práškem) 1,5 lžíce
- minerální voda cca 100 ml
- salátová okurka (na tenké plátky)
- máslo (změklé)
- uzený losos 400 g
- římský salát (na nudličky)
- ředkvičky (nakrájené na plátky, i celé na ozdobu)
- vejce natvrdo 1 ks
- krevety (uvařené a oloupané)
- pažitka
- hladkolistá petržel

Postup přípravy
- Droždí nechte rozpustit ve vodě v míse. Pak přidejte sůl, sirup, olej a celozrnnou mouku. Vmíchejte hladkou mouku. Těsto prohněťte, vraťte do mísy, přikryjte a nechte 45 minut kynout.
- Vykynuté těsto znovu prohněťte a vytvarujte jako kulatý bochník, který nechte přikrytý vykynout v otevírací dortové formě asi 45 minut.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb pečte asi 35 minut a pak ho nechte vychladnout, přikrytý utěrkou.
- Připravte náplň – promíchejte krémový sýr se zakysanou smetanou, osolte a opepřete bílým pepřem. Na hořčičnou omáčku je zapotřebí, aby všechny přísady měly pokojovou teplotu, jinak by se omáčka srazila. Promíchejte cukr s hořčicí, zakapejte olejem a osolte. Uchovejte v chladu.
- Teď už můžete dort sestavit: z chleba odkrojte kůrky a rozkrojte ho vodorovně na tři placky. Spodní položte na talíř a navlhčete ji trochou minerálky. Potřete ji tvarohovým krémem a pokryjte plátky okurky. Přitiskněte druhou placku, navlhčete ji trochou minerálky, potřete trochou másla a poklaďte plátky lososa, nějaké si uchovejte na dozdobení. Zakapejte hořčičnou omáčkou a posypte proužky salátu. Přitiskněte třetí placku, navlhčete ji trochou minerálky a celý dort potřete krémem z čerstvého sýra.
- Ozdobte stočenými plátky lososa, růžičkami ředkviček, vejci, salátem, krevetami, petrželkou a pažitkou tak, aby tento slaný dort působil jako pravověrný cukrářský výtvor. Před podáváním mu prospěje pár hodin v chladu.
Obdobně můžete připravit slaný dort s oblíbenou pomazánkou a šunkou. Zkuste třeba česnekovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poctivá česneková pomazánka se sýrem
