Kristina Zábrodská

Sušené maso není jen zásobárna energie. V podání Jamiro´s Jerky jde o hvězdnou chuťovku

Sušení masa bývalo jednou z mála možností, jak prodloužit trvanlivost masa. Historicky tak jde o jednu z nejstarších technik, která ale ustoupila do pozadí ve chvíli, kdy se rozšířily možnosti chlazení a mrazení. Své místo v našem jídelníčku ale jerky bezpochyby mají.

Radek Stiller svým životem nádherně dokazuje, že vášeň, odvaha, nadšení a pracovitost jsou základem úspěchu bez ohledu na odvětví. Miluje hudbu a od dětství si přál být DJ, což se mu daří a djingem se živí. Mezitím pracoval jako grafický designér, stal se spolumajitelem tiskárny a následně založil firmu na výrobu sportovního oblečení. Se stejnou vášní jako hudbě a práci se věnuje i vaření, zejména zpracování masa. A tak začal sušit maso a vozil ho na společné akce s kamarády.

„Celý život dělám to, co mě baví a snažím se tím uživit, ale že by to bylo zrovna sušení masa, to by mě nenapadlo,“ směje se Radek Stiller. Před čtyřmi lety ho oslovila jedna firma s žádostí o výrobu jerky. „Vysvětlil jsem jim, že to sice umím, ale nedělám to komerčně a oni pokračovali, jestli bych jim jerky dokázal vyrobit. Tak jsem zapátral, co je třeba zařídit a připravil jsem plán výroby. Pak přišel covid a firma ztratila o jerky zájem. Já jsem se ale nevzdal a vybudoval jsem vlastní značku Jamiro’s Jerky,“ vypráví Radek Stiller, kterému známí neřeknou jinak než Jamiro.

Měsíčně zpracuje zhruba 640 kg masa, hovězí vozí z rumunských Karpat, kde se pase plemeno Baltata Romanesca, krůtí bere z českých farem a biomaso přiváží ze Španělska. „Základem dobrého jerky je kvalitní maso. Proto nás zajímá životní prostředí a podmínky zvířat. Maso bereme pouze chlazené, které ručně očistíme od přebytečného tuku, blan a nevhodných částí a naporcujeme je na menší kousky. Ty krájíme pomocí stroje na stejně silné plátky. Máme asi nejsilnější plátky na českém trhu, chci totiž, aby lidé cítili maso. Musí ho více žvýkat, ale tak si sušené maso vychutnají delší dobu,“ usmívá se Radek Stiller.

Silnější plátky však vyžadují i více péče při sušení. Nejprve se nakládají do směsi koření a tekutých marinád, ve kterých je promíchává Radek Stiller s kolegy ručně, aby se maso nepotrhalo. Všechny marinády jsou samozřejmě bez lepku, éček a zvýrazňovačů chuti, soli obsahují minimální množství. Maso se marinuje 24–48 hodin, pak se 5–12 hodin suší. „Přesný proces je tajemstvím. Aby bylo maso dostatečně a dobře usušené a zároveň ne přesušené, je třeba mít hodně zkušeností a znalostí. Vzdělával jsem se mnoho let z různých zahraničních zdrojů, docházel jsem na VŠCHT na konzultace, investoval jsem do zařízení laboratoře, abych mohl maso sušit přesně dle různých parametrů,“ vysvětluje Radek Stiller.

Precizní postup, vyladěné chutě a kvalitní maso stojí za oceněním Great Taste, které Jamiro’s Jerky získaly za příchuť Vinegar. Plátky hovězího masa Radek Stiller osolil a naložil do tří druhů octa. „Do soutěže jsem přihlásil jen pár mas, která mi přišla unikátní. Chtěl jsem znát názor odborníků a ocenění mě velmi těší. V Evropě má hvězdu za jerky jen pár výrobců, udělat skvělé jerky je totiž dost těžké,“ dodává Radek Stiller. Jamiro’s Jerky ochutnáte na Fresh Festivalu v zóně Great Taste a těšit se můžete na specialitu z bio flank steaku z mladého býčka a jednu absolutní novinku, kterou Radek připravil pouze pro festival. Obě bojují o letošní hvězdy Great Taste Awards. V e-shopu si však můžete koupit i další příchutě jerky, stylová prkénka a knihy o sušení masa.

PRIMA TIP: Jamiro’s Jerky získaly ocenění za výrobu bez zbytečného odpadu. Co se tedy děje s okrájeným masem? Radek Stiller ho po dohodě s veterinární správou nabízí pejskařům nebo si ho klidně připraví k večeři – „je to výborné, kvalitní maso, které se jen nehodí na jerky.“ Zákazníky nabádá i k druhotnému využití obalů od jerky.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Great Taste Awards

Nejslavnější ocenění gastronomických produktů se uděluje každoročně v Londýně a má zhruba stejnou váhu jako Oscar ve filmu. V porotě zasedají největší odborníci a při ochutnávkách pečlivě vybírají ty nejlepší výrobky. Přihlásit se může každý, ale každý rok s novým produktem. I tak se v klání sejde na 12 500 dobrot z celého světa. Oceněné české výrobce můžete potkat v květnu a červnu na FRESH festivalech už v pěti městech. V zóně Great Taste ochutnáte jejich produkty i si je můžete koupit domů.

Na FRESH festivalech se potkáte i s dalšími českými výrobci s oceněním Great Taste

Autor článku

Kristina Zábrodská

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty